Drie jaar cel voor Heineken-ontvoerder Frans M.

Voor de rechtbank was duidelijk dat M. en zijn zoon Rudi G. van plan waren om een geldtransportauto in Amsterdam te overvallen.

Politie in de Staatsliedenbuurt waar Frans M. en zijn zoon Rudi G. de overval op een waardetransportauto wilden plegen.
Politie in de Staatsliedenbuurt waar Frans M. en zijn zoon Rudi G. de overval op een waardetransportauto wilden plegen. Foto Remko de Waal/ANP

Heineken-ontvoerder Frans M. is vrijdag veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het voorbereiden van een gewapende overval op een geldtransportauto in Amsterdam. De rechtbank Amsterdam legde zijn zoon Rudi G. (26) twee jaar cel op.

Tegen M. was drie jaar geëist voor de overval die hij met zijn zoon in oktober vorig jaar wilde plegen. De overval mislukte nog voor hij kon beginnen. Justitie had anderhalf jaar cel tegen Rudi G. geëist. Vanwege de ernst van de geplande overval en het strafblad van G. heeft de rechtbank een hogere straf opgelegd.

Volgens de rechtbank was duidelijk wat M. (65) en zijn zoon in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt van plan waren. De twee droegen plaksnorren en kogelvrije vesten. Een oplettende voorbijganger vond de mannen er verdacht uitzien en waarschuwde een politieagent. Toen de agent poolshoogte kwam nemen, sloegen de twee op de vlucht. M. trok een vuurwapen waarna de agent hem in zijn been schoot en de mannen gearresteerd konden worden.

Steekkar, vluchtvoertuigen en geladen vuurwapen

Na hun arrestatie trof de politie een steekkar aan met dozen erop. De dozen waren geprepareerd met een dubbele bodem en aluminiumfolie waardoor het gps-signaal van geldkoffers verstoord wordt. Er stonden een motorfiets en een busje klaar om mee te vluchten.

Ook bleek dat de verdachten een geladen vuurwapen en munitie bij zich hadden. De rechter oordeelde op basis daarvan dat zij bereid waren geweld te gebruiken of daarmee te dreigen. M. werd ook veroordeeld voor wapenbezit en het bedreigen van de motoragent vlak voor zijn arrestatie. Volgens de rechtbank kon niet bewezen worden dat de scooter die de mannen hadden klaargezet, was gestolen en geheeld.

Een derde verdachte, de 35-jarige Laurens B., werd vrijdag vrijgesproken. Hij zou volgens justitie de vluchtauto hebben gehuurd, maar onduidelijk was of hij van de plannen wist. Justitie had twee weken geleden daarom om vrijspraak gevraagd. B. is de zoon van een andere Heineken-ontvoerder, Jan B.