Demonstraties ‘gele hesjes’ verboden op Champs-Élysées

Frankrijk Met het verbod moeten plunderingen en vernielingen voorkomen worden. Ook worden zaterdag soldaten ingezet om overheidsgebouwen te beveiligen.

Gele hesjes tijdens een demonstratie op de Champs-Élysées in Parijs.
Gele hesjes tijdens een demonstratie op de Champs-Élysées in Parijs. Foto Julien de Rosa / EPA

Parijs. Het is ‘gele hesjes’ zaterdag verboden op of rond de Champs-Élysées in Parijs te demonstreren. Dat heeft de politieprefectuur vrijdagmiddag laten weten aan het Franse persbureau AFP. Zo moeten nieuwe vernielingen en plunderingen voorkomen worden. Ook op vaste demonstratiepleinen in onder andere Toulouse, Marseille en Nice mag niet meer gedemonstreerd worden.

Afgelopen zaterdag, toen de hesjes voor de achttiende keer in Parijs bijeenkwamen om te protesteren tegen president Emmanuel Macron, werd voor 30 miljoen euro schade aangericht. 27 winkels, waaronder die van luxemerken als Swarovski en Hugo Boss, zijn geplunderd. Het beroemde restaurant Le Fouquet’s ging in brand. Het was de zwaarste escalatie sinds 1 december, toen ook de Arc de Triomphe grote schade opliep.

Lees ook: Na plunderingen verhardt Frankrijk strategie bij betogingen

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zou de politie zich zaterdag niet aan de opdrachten voor ordehandhaving hebben gehouden. Agenten zouden op gezag van hun bazen minder gebruik hebben gemaakt van de omstreden rubberkogelschieters die tot massale verwondingen hebben geleid. Onder meer de VN-commissaris voor de mensenrechten had vorige maand nog felle kritiek op de Franse methodes.

De afgelopen week ontslagen politiebaas Michel Delpuech is daarop donderdag vervangen. Zijn opvolger, de uit Bordeaux afkomstige Didier Lallement, heeft „als eerste taak om vanaf aanstaande zaterdag de openbare orde te garanderen”, zei Castaner bij de officiële benoeming. Volgens hem waren er zaterdag op de Champs-Élysées „geen manifestanten, maar slechts haatdragende personen, extremisten en opstandigen, mensen die wilden slopen”.

Ook soldaten van de anti-terreuroperatie ‘Sentinelle’ worden zaterdag ingezet. Die maatregel heeft tot forse kritiek geleid en het protest van gele hesjes nieuwe energie gegeven. Zij hekelen de „repressie”. Maar volgens minister van Defensie Florence Parly zullen de militairen niet rechtstreeks met demonstranten te maken hebben. Ze zullen alleen de beveiliging van overheidsgebouwen overnemen van leden van de gendarmerie en de ordepolitie.