De stille tocht eindigt met een groot applaus

Schietpartij Utrecht Ruim 15.000 mensen hebben vrijdagavond een eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht. „Niemand staat alleen in deze moeilijke tijd.”

Het spandoek dat aanhangers van FC Utrecht vrijdagavond meedroegen.
Het spandoek dat aanhangers van FC Utrecht vrijdagavond meedroegen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Rode en witte bloemen. In de stationshal van Utrecht Centraal zijn ze vrijdagavond rond half zeven overal te zien. Bloemen in de kleuren van Utrecht, die in een stille tocht naar het 24-Oktoberplein zullen worden gebracht. Op deze manier willen de inwoners de slachtoffers van de schietpartij maandag herdenken.

Op het plein naast het Beatrixtheater wordt het vrijdagavond steeds voller. Duizenden mensen zijn op het initiatief afgekomen. Ook Nicole de Kruijf (50) en haar dochter Fabiënne (18) staan hier te wachten. „Het heeft ons heel erg aangegrepen”, zegt Nicole. „Mijn dochter is van dezelfde leeftijd als een van de slachtoffers, en zelf ga ik altijd met de tram.” Toen moeder en dochter hoorden van de stille tocht, wisten ze meteen dat ze erbij wilden zijn. „Het komt opeens zo dichtbij. Je begrijpt eigenlijk niet dat dit over Utrecht gaat.”

Het idee voor de stille tocht ontstond maandagavond al, op Facebook Messenger. De Utrechtse vrienden Dominique Bos (25) en Samantha Dort (18) spraken met elkaar over de schietpartij en vonden een stille tocht een mooie manier om de slachtoffers te herdenken. „We willen laten zien dat niemand alleen staat in deze moeilijke tijd”, zegt Bos. De vrienden maakten dezelfde avond nog een Facebook-evenement aan, dat al snel werd opgepikt.

Om 19.00 uur verschijnt burgemeester Jan van Zanen op het podium dat voor de gelegenheid is neergezet. „Het is werkelijk hartverwarmend dat jullie met zovelen zijn gekomen”, zegt Van Zanen. „Maandag was een dag van angst, woede en verdriet. Om kwart voor elf stond de tram stil en daarna de rest van Utrecht. We zullen in een stille tocht naar het 24-Oktoberplein lopen om ons medeleven te tonen en te laten zien dat er geen plaats is voor haat en geweld.”

Na een minuut stilte en een optreden van de Utrechtse volkszanger Martin van Doorn schuifelen de eerste aanwezigen in stilte het plein af.

De stoet van naar schatting 15.000 mensen komt langzaam op gang. Op weg naar het 24-Oktoberplein haalt een man alvast zijn witte bloemen uit het plastic. Jongens houden een vlag van DESTO omhoog, de voetbalclub van een van de slachtoffers.

Aangekomen bij het 24-Oktoberplein legt iedereen zijn rode en witte bloemen neer naast een verlicht bord met Nijntje en de Utrechtse vlag. Ergens begint iemand te klappen, als een eerbetoon. Het klappen wordt harder, tot de hele menigte klapt, fluit en joelt.