CBS: economische groei niet bij werkende Nederlander

Loonontwikkeling Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vooral bedrijven en de overheid profiteren van de economische groei.

FNV-bestuurder ziet onvrede bij „medewerker die dure tassen verkoopt en zelf net boven het minimumloon verdient”.
FNV-bestuurder ziet onvrede bij „medewerker die dure tassen verkoopt en zelf net boven het minimumloon verdient”. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Werkende Nederlanders hebben tussen 2007 en 2017 amper geprofiteerd van de economische groei. De inkomsten van een doorsnee werkende zijn in deze periode nagenoeg gelijk gebleven, als je die corrigeert voor de prijsstijgingen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze vrijdag publiceert.

Uit de cijfers valt te concluderen dat de economische groei vooral terechtkomt bij bedrijven en de overheid, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen, „en niet bij de werkende Nederlander”. Al komt ook het overheidsgeld grotendeels ten goede aan burgers, bijvoorbeeld via uitgaven aan de zorg.

Er wordt al langer gesproken over het fenomeen dat de lonen slechts langzaam stijgen, ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Maar de vrijdag gepubliceerde cijfers gaan ook over zelfstandig ondernemers. Hun inkomen stijgt doorgaans harder tijdens een hoogconjunctuur.

Volgens de CBS-cijfers schommelt het gecorrigeerde doorsnee inkomen van werknemers rond de 35.000 euro en van zzp’ers rond de 27.000 euro.

De cijfers zijn in lijn met een vorig jaar verschenen studie van een Rabobank-econoom. Die concludeerde dat het besteedbaar inkomen van huishoudens al veertig jaar vrijwel stilstaat, terwijl bedrijven winstgevender worden. Als reden noemde de bank de verslechterde onderhandelingspositie van werkenden. Banen kunnen steeds meer uitbesteed worden aan computers (automatisering), andere landen (globalisering) en zzp’ers (flexibilisering).

„Hier wijzen wij al jaren op”, zegt Zakaria Boufangacha, bestuurslid van vakbond FNV. „Als één bedrijf kiest voor goedkope flexbanen, willen zijn concurrenten niet achterblijven. Zo verslechtert de onderhandelingsmacht van werknemers.”

Dat leidt tot onvrede, zegt Boufangacha. „Denk aan de Bijenkorf-medewerker die dure tassen verkoopt en zelf maar net boven het minimumloon verdient. Dat soort onvrede komt ook tot uiting in het stemhokje.”

Lees ook: Vakbond FNV eist dit jaar 5 procent loonsverhoging. Hoe realistisch is dat?