Bijna alle Nederlandse Ryanair-piloten eisen ontbinding van contract en schadevergoeding

Foto Getty

Negen van de laatste elf Nederlandse piloten die nog in dienst zijn bij Ryanair, vragen de rechter om hun contract te ontbinden en Ryanair te veroordelen tot schadevergoeding. Pilotenvakbond VNV heeft dat vrijdag aangekondigd. Uitkeringsinstantie UWV bepaalde deze week nog dat Ryanair het personeel van de basis in Eindhoven niet mag ontslaan vanwege economische omstandigheden. Volgens de VNV willen de vliegers nooit meer voor Ryanair werken. Ryanair sloot de basis vorig jaar plotseling, volgens het bedrijf vanwege de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden. De piloten zien de sluiting als vergelding vanwege hun stakingen. Sinds de sluiting zitten ze betaald thuis. De rechter in Den Bosch behandelt de zaak komende dinsdag. (ANP)