‘Boko Haram doodt 23 militairen in Tsjaad’

De leden van terreurgroep Boko Haram zouden ook militair materiaal hebben gestolen.

Tsjaadse militairen bij een pick-uptruck.
Tsjaadse militairen bij een pick-uptruck. Foto Joe Penney/Reuters

Leden van de islamitische terreurgroep Boko Haram hebben in de nacht van donderdag op vrijdag zeker 23 Tsjaadse militairen gedood. Dat melden persbureaus Reuters en AFP op basis van bronnen binnen de Tsjaadse en Nigerese autoriteiten. Bij de aanval zou ook militair materiaal zijn gestolen.

AFP meldt dat de strijders vermoedelijk uit buurland Niger kwamen. De aanval vond rond 01.00 uur lokale tijd plaats bij Dangdala, een dorp in de buurt van het Tsjaadmeer. Eerder op de avond zou Boko Haram ook in Niger hebben toegeslagen. Bij een aanval in de gemeente Gueskérou kwamen acht mensen om het leven.

Lees ook: Deze drie kinderen ontkwamen aan Boko Haram

Boko Haram ontstond aan het begin van deze eeuw in Nigeria. Het doel van de terreurbeweging is de verspreiding van een fundamentalistische opvatting van de islam. Nigeria zou volgens de leiders van de organisatie onder de strikte regels van de sharia moeten leven. Wereldwijd is de organisatie vooral bekend door grote aanslagen en de ontvoering van honderden schoolmeisjes in 2014 en 2016.

Boko Haram is momenteel naast Nigeria ook actief in Niger, Kameroen en Tsjaad. De West-Afrikaanse landen werken samen in de bestrijding van de terreurorganisatie, onder leiding van het leger van de Verenigde Staten. Naar schatting zijn meer dan 27.000 mensen om het leven gekomen door toedoen van de terreurgroep. 1,8 miljoen anderen zijn ontheemd geraakt.