Acht jaar cel voor dodelijk ongeluk Canadees ijshockeyteam

In april 2018 ramde Jaskirat Singh Sidhu een bus met een junioren ijshockeyteam. Zestien mensen, van wie veertien jonger dan dertig jaar, kwamen om.

Sidhu voorafgaand aan de uitspraak.
Sidhu voorafgaand aan de uitspraak. Foto Kayle Neis/AP

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor een verkeersongeluk waarbij zestien mensen om het leven kwamen, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. De 30-jarige Jaskirat Singh Sidhu ramde in april 2018 een bus waarin een junioren ijshockeyteam werd vervoerd. Veertien van de zestien dodelijke slachtoffers waren jonger dan dertig jaar.

Sidhu is veroordeeld voor “roekeloos rijden met de dood of lichamelijk letsel als gevolg”. Hij heeft schuld bekend, naar eigen zeggen om te voorkomen “dat het nog erger wordt” als er een ingewikkeld juridisch proces zou komen. De Canadese justitie had tien jaar celstraf geëist.

Op 6 april 2018 lukte het Sidhu niet om te stoppen bij een groot kruispunt op de snelweg. Zijn truck schoot door en hij ramde de bus waarin een ijshockeyteam van de Humboldt Broncos werd vervoerd. Veertien teamleden kwamen om, net als de buschauffeur en de coach. Dertien anderen raakten gewond.

De rechter zei vrijdag dat de zaak “anders is dan alle andere” vanwege het grote aantal slachtoffers. “De meeste nabestaanden vinden de pijn ondraaglijk. Hele gezinnen zijn verscheurd.” Ze zei dat ze hoopte dat de rouwenden kunnen “helen” nu de uitspraak bekend is.

Volgens persbureau AFP heeft Jaskirat Singh Sidhu geen Canadees paspoort. Dit betekent dat hij mogelijk na het uitzitten van zijn celstraf, uitgezet wordt. Sidhu is geboren in India.