47 doden en honderden gewonden bij ontploffing pesticidefabriek China

Bij een explosie in een chemische fabriek in China zijn tientallen mensen om het leven gekomen en honderden mensen gewond geraakt. De afgelopen jaren is het in dat land vaker misgegaan in chemische fabrieken.

Foto: AP/ Ji Chunpeng

Het dodental als gevolg van een explosie in een pesticidefabriek in China donderdag is opgelopen tot 47. Dat melden Chinese staatsmedia. Ongeveer 640 mensen zijn gewond geraakt, tientallen hebben zware verwondingen opgelopen.

De ontploffing had plaats in het Chenjiagang Industrial Park in de oostelijke stad Yancheng. De brand die na de ontploffing ontstond verspreidde zich naar andere fabrieken op het industrieterrein. Ook zijn er giftige stoffen vrijgekomen.

De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. Chinese autoriteiten melden dat er vlak voor de ontploffing een aardbeving was met een kracht van 2.2. Mogelijk zorgde die ervoor dat licht ontvlambare chemicaliën in brand vlogen. De Chinese nieuwswebsite China Daily wijst er echter op dat het bedrijf in het verleden is beboet vanwege veiligheidsgebreken in de fabriek.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News 44 people were dead and 90 others seriously injured after an explosion ripped through an industrial park Thursday afternoon in Yancheng, E China’s Jiangsu Province https://t.co/Us8eZtvda1 https://t.co/zZfgYpT01U

Meerdere ongelukken

President Xi Jinping, die op staatsbezoek in Italië is, heeft opgeroepen tot “sociale stabiliteit”. Ook wil hij dat Chinese autoriteiten zo snel mogelijk de oorzaak vaststellen. Xi: “Er hebben recent meer van dit soort grote ongelukken plaatsgevonden, en de betrokken instanties moeten alle lessen hieruit trekken.”

In november kwamen zeker 22 mensen om het leven toen een tankwagen met gevaarlijke stoffen ontplofte op een laadterrein. Vier maanden eerder, in juli, kwamen 19 mensen om het leven bij een ontploffing die ontstond na een brand in een bedrijf dat chemische producten verwerkte.

In 2015 kwamen er 165 mensen om in de stad Tianjin door meerdere explosies in een opslagloods van containers met chemicaliën. Na die ramp riep de Chinese president op de veiligheid in fabrieken te verbeteren.