Werkloosheid bereikt laagterecord van 3,4 procent

Arbeidsmarkt De personeelstekorten lopen op. Niet eerder heeft het CBS zo’n lage werkloosheid gemeten.

Foto Bart Maat/ANP

De werkloosheid in Nederland heeft in februari een laagterecord bereikt. 3,4 procent van de beroepsbevolking had geen baan, het laagste punt sinds 2003, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de werkloosheid op deze begon manier te meten.

Er zijn nu 312.000 mensen die geen betaald werk hebben, terwijl ze daar wel naar zoeken en er direct voor beschikbaar zijn. Tijdens de hoogconjunctuur van 2008 kwam de werkloosheid niet onder de 3,6 procent.

Onlangs meldde het CBS al een recordkrapte op de arbeidsmarkt: tegenover iedere vacature staan nu 1,22 werklozen.

Bedrijven hebben last van die krapte. Bijna een kwart van de ondernemers zegt tegen het CBS dat de personeelstekorten hun productie belemmeren.

De oplopende tekorten leiden tot een loonstijging, al verloopt die nog langzaam. In cao’s die dit jaar werden afgesloten, is een gemiddelde loonstijging afgesproken van 2,6 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Vorig jaar was dat 2,3 procent.

Lees ook: Het aantal flexwerkers neemt toe, ook in sectoren met grote personeelstekorten. Hoe kan dat?

Correctie (21 maart): in een eerdere versie van dit artikel werden loonstijgingen genoemd van 3,3 en 3,6 procent. Dat moest zijn: 2,3 en 2,6 procent. Hierboven is dat aangepast.