Vrij zijn is...auto’s spotten in de binnenstad

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

Zaterdagmiddag, een paar minuten over twee. In de Aert van Nesstraat duikt een witte Lamborghini op, met zijn neus richting de Meent, de wannabe PC Hooftstraat van Rotterdam. De glazen deuren van McDonald’s op de Coolsingel vliegen open en een groepje jongens van dertien tot zeventien jaar stormt naar buiten. Met fotocamera’s en mobiele telefoons in de aanslag rennen ze het kruispunt over. Voorbijgangers lachen en wijzen, maar de jongens laten zich niet afleiden. Ze rennen met de sportwagen mee, klimmen op paaltjes en zakken door hun knieën om hem zo goed mogelijk in beeld te krijgen.

Elke zaterdag van twaalf tot vijf uur zijn ze hier, een wisselend gezelschap van zo’n dertig autospotters. Geen jongens uit de binnenstad. Jaco (15) uit Alblasserdam moet een uur fietsen, Julius (14) komt met de metro uit Schiedam en Ridderkerker Reinart (13) leent de elektrische fiets van z’n moeder.

De Meent is hun vaste stek, maar ook gaan ze weleens naar de Brink in Laren, de P.C. Hooftstraat of al dan niet illegale automeetings. Zo was Ryan (17) vanochtend vroeg al op een parkeerplaats in de haven op een meeting van sport-Volkswagens.

Wat hij daar deed? „Foto’s maken, kijken, filmen.” En wachten natuurlijk. Dat is misschien wel de voornaamste bezigheid van de spotters. Ze maken grappen, troeven elkaar af en discussiëren over de remklauwen, uitlaatsystemen en het vermogen van de auto’s.

Reinart: „Meestal is het gezellig, alleen soms is er strijd wie het eerst z’n foto op autogespot.nl krijgt.” Sommige eigenaars rijden voor de show de Meent een paar keer op en neer. Al dan niet met een golddigger aan hun zijde, zeggen de jongens. Camera’s flitsen. Soms mogen ze ook in een auto fotograferen.

Voor de meeste jongens is het een leuke hobby, een nieuwe vorm van buitenspelen

Thuis bewerken ze de foto’s en plaatsen ze op Instagram. Julius heeft op autospottie_nl ruim elf duizend volgers. Maar ook johnny-carphotography, carspotterjob of jccarspotter doen hun best. Lange lijsten met reacties: duimpjes, „Dikke plaat”, „Dream car”.

Voor de meeste jongens is het een leuke hobby, een nieuwe vorm van buitenspelen. Maar Julius heeft ook al een betalende klant voor wie hij gelikte foto’s maakt van zijn getunede BMW pd650i, bekend om zijn fijne turbogeluid.

De witte Lamborghini Aventador glijdt kalmpjes een parkeervak in. Een gesoigneerde man in zilvergrijs pak stapt uit. Zonnebril ondanks de regen. De jongens springen voor de auto en fotograferen hem van alle kanten.

Autospotter van het eerste uur Robbin (17) staat er grijnzend bij: „Die komt hier elk weekend. De eigenaar bleekt tanden, maar hij doet er misschien ook nog wel iets bij. Geloof me, alleen met tanden bleken krijg je geen drie ton bij elkaar.”