Verdachte schietpartij Utrecht handelde vermoedelijk alleen

Hij wordt verdacht van drievoudige moord met terroristisch oogmerk. Bij de schietpartij maandag vielen drie doden.

Onderzoek maandag bij het pand waar Gökmen T. is opgepakt.
Onderzoek maandag bij het pand waar Gökmen T. is opgepakt. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De verdachte van de schietpartij in Utrecht maandagmiddag, waarbij drie mensen omkwamen, handelde hoogstwaarschijnlijk alleen. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdagochtend in een persbericht.

De 37-jarige Gökmen T. wordt voorlopig verdacht van drie strafbare feiten: meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. T. zal nog psychiatrisch worden onderzocht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Hij wordt vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris zal dan ook besluiten of hij langer moet vastzitten.

Motief onderzocht

Het onderzoek naar de verdachte loopt nog. Zo is nog niet duidelijk of T. handelde vanuit een enkel terroristisch motief, of dat de actie “voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtegoed”, zo schrijft het OM. Een perswoordvoerder zegt daarover tegen het NRC: “Een geradicaliseerd gedachtegoed, géén geradicaliseerd gedachtegoed, of een combinatie van motieven - die opties worden onderzocht. Geen optie wordt uitgesloten.”

Lees ook dit profiel over Gökmen T.

Bij de schietpartij in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht raakten ook drie mensen zwaargewond, vier anderen liepen lichtere verwondingen op. Er is geen relatie gevonden tussen de verdachte en de slachtoffers van het incident.

Er zit nog een tweede verdachte vast, een man van 40 die dinsdagmiddag werd opgepakt. Het OM onderzoekt nog of hij buiten het incident om een ondersteunende rol voor T. heeft gehad.