Verdachte die dreigde met aanslag school mag onder voorwaarden vrij

De 18-jarige Amsterdammer Mitchell O. is volgens OM “minder toerekeningsvatbaar”. Hij dreigde vorig jaar met een zogenoemde school shooting.

De 18-jarige Mitchell O. zou volgens het OM geen intentie hebben gehad om daadwerkelijk een aanslag te plegen.
De 18-jarige Mitchell O. zou volgens het OM geen intentie hebben gehad om daadwerkelijk een aanslag te plegen. Foto iStock

Mitchell O., die op YouTube dreigde met een aanslag op een school, had niet de intentie om deze zogenoemde school schooting daadwerkelijk uit te voeren. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM), dat donderdag 180 dagen jeugddetentie eiste waarvan ongeveer de helft voorwaardelijk. Omdat O. al 99 dagen vast zit, zou hij onder voorwaarden mogen worden vrijgelaten.

Volgens de officier van justitie is de eerdere aanklacht, moord en doodslag met terroristisch oogmerk, niet te bewijzen. O. is volgens justitie een “kwetsbare jongen en minder toerekeningsvatbaar”, zegt een woordvoerder van het OM. Poging tot bedreiging acht justitie wel bewezen. De 18-jarige Amsterdammer werd begin december vorig jaar opgepakt na een tip van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

‘Fascinatie geweld en oorlog’

De politie kreeg in mei 2018 voor het eerst een signaal van de FBI over verontrustende berichten van O. op YouTube. De dan 17-jarige jongen schreef op internet dat hij bezig was het voorbereiden van een schietpartij op een school. Hij noemde geen specifieke datum of school. Op 17 en 25 mei zochten agenten O. thuis op en waarschuwden hem voor het publiceren van dergelijke teksten.

In december kreeg de politie opnieuw een tip van de FBI over een aankondiging van een school schooting. O. had onder een andere naam deze berichten geplaatst. Bij een huiszoeking vond de politie op zijn telefoon beelden van O. met vuurwapens. Uiteindelijk bleek dit te gaan om airsoft wapens die volgens het OM niet van levensecht zijn te onderscheiden. Ook trof de recherche bij hem patroonhouders van het wapen aan. Dat duidt volgens het OM op voorbereiding van een mogelijke aanslag.

O. had een “duidelijke fascinatie voor geweld een oorlog”, zegt een woordvoerder van het OM. De officier van justitie neemt de man kwalijk dat hij “vrees aanjaagt bij mensen door in het openbaar zulke oproepen te doen”. Uit onderzoek van een psycholoog en reclassering blijkt dat O. een kwetsbaar persoon is, die onder het jeugdstrafrecht zal moeten vallen. Justitie wil dat O. begeleiding krijgt in zijn dagbesteding, bij huisvesting en dat er gewerkt wordt aan een sociaal netwerk.

Het OM eist drie jaar proeftijd voor de voorwaardelijke vrijlating. De rechter doet volgende week donderdag uitspraak.