Veerboot zinkt in Irak: 83 doden

Onder de slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen.

De veerboot zou gezonken zijn omdat hij te zwaar beladen was. Er waren meer dan honderd passagiers aan boord.
De veerboot zou gezonken zijn omdat hij te zwaar beladen was. Er waren meer dan honderd passagiers aan boord. Foto Alhurra

In Irak zijn donderdag 83 mensen om het leven gekomen bij het zinken van een veerboot, meldt persbureau AFP op basis van het ministerie van Gezondheid. Het ongeluk vond plaats in de rivier de Tigris, nabij Mosul. De persbureaus zijn niet eenduidig over het dodenaantal: Reuters meldt op basis van “medische bronnen” dat er minstens 79 mensen omkwamen.

De veerboot was afgeladen met mensen die het Koerdisch nieuwjaar vierden. Onder de slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen. Het gaat volgens de minister van Gezondheid in ieder geval om 52 vrouwen, 12 kinderen en 10 mannen. 55 anderen, onder wie 19 kinderen, konden worden gered. Een speciaal zoekteam haalt nog steeds overlevenden uit het water.

De veerboot zou gezonken zijn omdat hij te zwaar beladen was. Er waren 250 passagiers aan boord, waar de boot normaal gesproken 50 mensen vervoert. Ook was de waterstand in de Tigris was de afgelopen dagen gestegen door zware regenval, wat mogelijk een rol heeft gespeeld in het ongeluk. De autoriteiten hadden daar voor gewaarschuwd.

Elk jaar rond 21 maart wordt wereldwijd Nowruz gevierd: de eerste dag van de lente, het Koerdisch nieuwjaar. Nowruz, van oorsprong een Perzisch feest, betekent ‘nieuwe dag’ in het Perzisch.

Twitter avatar urpress أور برس-Urpress #عاجل: غرق عبارة أثناء عبورها نهر دجلة باتجاه الجزيرة السياحية في غابات الموصل على متنها العشرات
#أور_برس https://t.co/rJhvxv86N7