Stafchef oppositieleider Juan Guaidó gearresteerd

Venezolaanse veiligheidsdiensten zouden het huis van stafchef Roberto Marrero zijn binnengevallen en hem hebben opgepakt.

Het huis van Juan Guaidós stafchef Roberto Marrero (rechts) werd donderdagochtend vroeg binnengevallen door de Venezolaanse veiligheidsdiensten.
Het huis van Juan Guaidós stafchef Roberto Marrero (rechts) werd donderdagochtend vroeg binnengevallen door de Venezolaanse veiligheidsdiensten. Foto Federico parra/AFP

De stafchef van Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is donderdag opgepakt bij een huiszoeking door de Venezolaanse inlichtingendiensten. Ook het nabijgelegen huis van oppositieparlementariër Sergio Vergara in de hoofdstad Caracas is doorzocht, meldt de zelfbenoemde interim-president via Twitter. Hij eist de onmiddellijke vrijlating van stafchef Roberto Marrero.

Het huis van Marrero zou vroeg in de morgen zijn binnengevallen door de veiligheidsdiensten, schrijft persbureau Reuters. In een spraakbericht dat hij vlak voor zijn arrestatie verstuurde, vroeg hij zijn partijgenoten goed op Guaidó te passen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo betuigde op Twitter zijn steun en riep ook op tot Marrero’s vrijlating. De VS hebben zittend president Maduro meermaals gewaarschuwd geen stappen te ondernemen tegen Guaidó.

Strafrechtelijk onderzoek

Justitie in Venezuela opende eind januari een strafrechtelijk onderzoek naar de oppositieleider. Hij wordt er onder meer van beschuldigd landen te helpen bij hun bemoeienis in Venezolaanse aangelegenheden. Zijn banktegoeden werden bevroren en hij kreeg een reisverbod opgelegd.

Ondanks het reisverbod en de kans op een gevangenisstraf ging de zelfverklaard interim-president, vergezeld door Vergara en Marrero, in januari toch op reis langs verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Tijdens zijn bezoeken aan Colombia, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador probeerde hij steun te zoeken in zijn strijd tegen Maduro. Begin maart keerde hij terug in Venezuela. Hij beroept zich op de immuniteit die hij geniet als parlementsvoorzitter.

Met de Amerikaanse dreiging van een militaire interventie weet president Maduro zijn positie te versterken. ‘Venezuela is slechter af door dreiging van VS’