Rotterdam stelt vuurwerkverbod in voor risicowijken

Om de veiligheid te vergroten, komt er in bepaalde stadsdelen een vuurwerkverbod. In welke wijken dat is, wordt later bepaald.

Op en rond de Erasmusbrug wordt het nieuwe jaar gevierd met het Nationale Vuurwerk.
Op en rond de Erasmusbrug wordt het nieuwe jaar gevierd met het Nationale Vuurwerk. Foto Robin Utrecht/ANP

In Rotterdam wordt een lokaal vuurwerkverbod voor risicowijken ingevoerd. Vanaf de komende jaarwisseling mag geen vuurwerk afgestoken worden in stadsdelen waar het eerder uit de hand liep. In rustige wijken mag wel vuurwerk worden afgestoken. Daartoe besloot de gemeenteraad donderdag, meldt ANP.

In welke wijken een verbod komt, bepaalt de gemeenteraad op een later moment. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wilde een totaalverbod, maar daar was de raad niet voor. Rotterdam kende al negentig vuurwerkvrije zones. D66 en VVD, initiatiefnemers van het lokale vuurwerkverbod, meenden dat de zones moeilijk te handhaven zijn omdat het om kleine gebieden gaat. Het vuurwerkverbod gaat alleen gelden in de gebieden waar het met Oud en Nieuw “steevast uit de klauwen loopt”, aldus VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans, “dus niet voor de hele stad.”

Onveiligste feest van het jaar

Joost Eerdmans, van Leefbaar Rotterdam, zei tegenover RTV Rijnmond niet te willen dat “Rotterdam vooroploopt in het afbreken van de vuurwerktraditie.”

Op plekken waar mensen veel overlast hebben van vuurwerk, zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen, dierenasiels en kinderboerderijen, blijft het vuurwerkverbod bestaan. Burgemeester Aboutaleb omschrijft de jaarwisseling als “het onveiligste feest van het jaar”.

Bij de afgelopen jaarwisseling vonden 202 incidenten plaats en werden 28 mensen aangehouden. De brandweer rukte 415 keer uit, waar dat in een normale nacht slechts twee keer is. De ambulance werd 102 keer gebeld. Er werd voor 203.844 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen.