Verkiezingen Israël: leerschool in haatcampagnes

Propaganda Een premier die kiezers ophitst tegen journalisten, politici die elkaar voor nazi uitmaken. Het is weer verkiezingstijd in Israël.

In een verkiezings-filmpje prijst de Israëlische minister Ayelet Shaked (Justitie) het parfum ‘Fascisme’ aan.
In een verkiezings-filmpje prijst de Israëlische minister Ayelet Shaked (Justitie) het parfum ‘Fascisme’ aan.

Wie weleens zijn wenkbrauwen optrekt bij de verkiezingsretoriek van Nederlandse rechts-nationalisten, moet eens kijken naar de Israëlische verkiezingscampagne. Zo maakt minister Ayelet Shaked (Justitie) reclame voor haar nieuwe partij Hayamin Hehadash (‘Nieuw-Rechts’) met een parfumreclame waarin ze het luchtje ‘Fascisme’ aanprijst.

Op de video zie je de minister zwoel met haar haren wapperen terwijl de voice-over fluistert: „Juridische hervormingen… Scheiding der machten… het Hooggerechtshof inperken.” Als zij parfum uit het flesje ‘Fascisme’ opspuit, concludeert ze: „Ik vind het meer naar democratie ruiken.” Het verkiezingsspotje zorgt voor ophef en verwarring, zeker voor kijkers die geen Hebreeuws verstaan. Want de politicus die wegens haar Joods-nationalistische standpunten door tegenstanders geregeld voor ‘nazi’ wordt uitgemaakt, lijkt nu inderdaad het fascisme te omarmen. Maar haar boodschap is: „Hoezo fascisme? Onze ideeën zijn juist zeer democratisch.”

הבושם שהשמאלנים פחות יאהבו.

Geplaatst door ‎איילת שקד‎ op Maandag 18 maart 2019

Het spotje gaat overigens niet over Joods-nationalisme, maar over haar plan om het Israëlische Hooggerechtshof te hervormen. Zij vindt dat het instituut te veel politieke macht heeft en te activistisch links is. Zondag ontstaken Shaked en andere rechtse politici in woede omdat het Hooggerechtshof bepaalde dat de extreem-rechtse politicus Michael Ben-Ari niet mag meedoen met de parlemenstverkiezingen van 9 april, wegens zijn gewelddadig anti-Palestijnse retoriek. Ben-Ari’s partij Otzma Yehudit (‘Joodse Macht’) zit in een alliantie met Shakeds vorige partij Habayit Hayehudi (‘het Joodse Huis’). Joodse Macht bracht trouwens een spotje uit waarin een Israëlische soldaat aarzelt om een Palestijn dood te schieten. Dan spoort politicus Itamar Ben Gvir hem aan: „Schiet hem neer. Het is zelfverdediging.”

Lees ook dit profiel van Ayelet Shaked:Wordt zij de nieuwe Israëlische premier?

Het relletje over het Fascisme-parfum is alweer vervangen door de ophef over een nieuw verkiezingsspotje, van het provocatieve parlementslid Oren Hazan (eerst Likoed, nu Tzomet – ‘Kruispunt’). In het spotje schiet Hazan vanuit een schuimbad het Palestijnse parlemenstlid Jamal Zahalka dood. Het spotje is een knullige montage van een scène uit de western The Good The Bad and The Ugly. Hazan is eerder geschorst uit het parlement wegens het beledigen van vrouwelijke en invalide collega’s.

Zahalka, van de Palestijns-nationalistische partij Ra’am-Balad, heeft aangifte tegen Hazan gedaan en sommeert Facebook om het spotje te verwijderen, als haatzaaiend en oproepend tot geweld. Volgens Zahalka is een spotje als dit levensgevaarlijk in een land waar geweld tegen Palestijnen gewoon is.

Racist Israeli MK Oren Hazan shoots dead Balad Party chairman MK Jamal Zahalka for an election campaign video. The scene is from Clint Eastwood’s “The Good,The Bad and The Ugly.” Incitement against Palestinians is a hobby for colonial settlers like Hazan.

Geplaatst door Jamal Dajani op Dinsdag 19 maart 2019

Dit zouden hoogstens opmerkelijke schermutselingen in de extreem-rechtse hoek zijn, als premier Netanyahu (Likoed) niet actief samenwerking met klein-rechts zoekt om na de verkiezingen aan de macht te blijven. Hij heeft sterke concurrentie van de nieuwe middenpartij Kahol Lavan (‘Blauw Wit’). De premier heeft vervroegde verkiezingen uitgeroepen terwijl hij verdachte is in drie corruptiezaken. Hij zou smeergeld hebben aangenomen (sigaren, roze champagne, sieraden) en hij zou deals hebben gesloten met de krant Yedioth Ahronoth en de nieuwssite Walla voor positieve berichtgeving over hem. Netanyahu verkondigt dat de corruptiezaak een politieke ‘heksenjacht’ is.

De premier zorgde zelf ook voor campagne-ophef door in januari billboards te laten plaatsen met de hoofden van vier journalisten, die verslag doen van de corruptieschandalen. Bij hun hoofden staat: „Niet zij beslissen, u beslist. Netanyahu, ondanks alles.” Verschillende oppositiepartijen en de Israëlische raad voor de journalistiek hebben de billboard-campagne gehekeld als een nieuwe aanval van de premier op de vrije pers.