Nieuw-Zeeland verbiedt aanvalswapens na aanslagen

Een strenge wapenwet moet in april van kracht worden, zegt premier Ardern. Eigenaars van automatische en semi-automatische vuurwapens moeten ze binnen twee dagen melden.

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland (rechts) tijdens een persconferentie om strenge wapenwetgeving aan te kondigen, donderdag in Wellington.
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland (rechts) tijdens een persconferentie om strenge wapenwetgeving aan te kondigen, donderdag in Wellington. Foto AP

Nieuw-Zeeland gaat alle automatische en semi-automatische aanvalswapens verbieden naar aanleiding van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, vorige week. Dat heeft premier Jacinda Ardern donderdag verklaard, meldt Reuters.

Strenge nieuwe wapenwetgeving zal naar verwachting 11 april van kracht worden, aldus Ardern. Ook onderdelen om geweren automatisch of semi-automatisch te maken worden verboden, evenals magazijnen voor munitie met grote capaciteit.

Lees ook: In Christchurch zie je overal geweren – voor de jacht

Eigenaars van de betrokken wapens worden opgeroepen om ze binnen twee dagen te melden bij de overheid, en ze vervolgens over te dragen. Er komt een opkoopprogramma voor de verboden wapens dat naar schatting tussen de 60 en 120 miljoen euro gaat kosten.

Bij de aanslagen op de moskeeën in Christchurch kwamen vrijdag vijftig mensen om het leven. De 28-jarige schutter was gewapend met semi-automatische vuurwapens, waaronder een AR-15. Hij had zijn wapens legaal gekocht en het vermogen ervan versterkt met speciale magazijnen.

“Op 15 maart is onze geschiedenis voor altijd veranderd”, aldus Ardern. “Nu zullen onze wetten ook veranderen.”

“We kondigen actie aan namens alle Nieuw-Zeelanders om onze wapenwetten te versterken en ons land veiliger te maken. Alle soorten semi-automatische wapens die tijdens de terreuraanval van vrijdag 15 maart zijn gebruikt, worden verboden.”

Australië deed semi-automatische vuurwapens in de ban na een bloedbad in Port Arthur in 1996. Ook dat verbod ging gepaard met een opkoopprogramma. Bij die aanval, waarbij 35 mensen omkwamen, gebruikte de schutter een AR-15. Het wapen is ook gebruikt bij een aantal grote schietpartijen in de Verenigde Staten.

Uitzonderingen voor boeren en jagers

Evenals in Australië worden in Nieuw-Zeeland bij de nieuwe wapenwetgeving uitzonderingen gemaakt voor boeren om te kunnen jagen op dieren op het platteland.

Federated Farmers, een organisatie die duizenden boeren vertegenwoordigt, heeft laten weten de maatregel te steunen. “Dit zal niet populair zijn onder sommige van onze leden, maar na een week van intensief debat en zorgvuldige overweging door onze gekozen vertegenwoordigers en medewerkers, geloven we dat dit de enige praktische oplossing is”, aldus een woordvoerder in een verklaring.

Nieuw-Zeeland, met minder dan 5 miljoen inwoners, heeft naar schatting 1,2 tot 1,5 miljoen vuurwapens. Ongeveer 13.500 daarvan zijn automatische of semi-automatische aanvalswapens.