Regering Nicaragua belooft vrijlating demonstranten

Sinds betogers in april 2018 de straat opgingen om het vertrek van president Daniel Ortega te eisen, zijn zeker zeshonderd mensen opgepakt.

'Bevrijd de politieke gevangenen, SOS Nicaragua'. Dit bord werd opgehouden tijdens een betoging op Internationale Vrouwendag, 8 maart.
'Bevrijd de politieke gevangenen, SOS Nicaragua'. Dit bord werd opgehouden tijdens een betoging op Internationale Vrouwendag, 8 maart. Foto Gabriel Bouys /AFP

De regering van Nicaragua zal alle demonstranten die de afgelopen maanden zijn opgepakt, vrijlaten. Die belofte heeft het kabinet van president Daniel Ortega woensdag gedaan, melden internationale persbureaus. Het plan is om binnen negentig dagen alle arrestanten vrij te laten.

Naar schatting zitten tussen de zeshonderd en zevenhonderd betogers vast. Zij zijn opgepakt tijdens demonstraties tegen de regering. Die protesten duren
sinds april vorig jaar, toen bekend werd gemaakt dat zou worden gekort op uitkeringen en pensioenen. De eerste demonstraties werden hard neergeslagen door de politie. Volgens persbureau Reuters, dat zich beroept op door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verzamelde cijfers, zijn door het geweld zeker driehonderd mensen omgekomen. Inmiddels eisen de demonstranten het vertrek van Ortega.

Lees ook de reportage uit juli: Nicaragua op weg naar een burgeroorlog

De vrijlating van de honderden demonstranten was de belangrijkste eis van de Nicaraguaanse oppositie, die sinds eind februari met Ortega’s regering in gesprek is over beëindiging van de crisis. Afgelopen weekend werden nog ongeveer honderd mensen opgepakt, die de straat waren opgegaan om vrijlating van gelijkgestemden te eisen. In ruil voor de belofte over de gevangenen wil de overheid dat internationale sancties worden opgeheven.

Donderdag praten de oppositie en regering verder. Die gesprekken worden gevoerd onder begeleiding van de OAS. Reuters schrijft dat zal worden gesproken over hervorming van het kiesstelsel. De oppositie wil dat vervroegde verkiezingen worden uitgeroepen.