‘Telefoons Nokia stuurden persoonsgegevens naar Chinese server’

Het gaat om het model Nokia 7 Plus. Gegevens als het telefoonnummer, het serienummer en de locatie zouden in China zijn beland.

Een Nokia 7 Plus, een Androidsmartphone.
Een Nokia 7 Plus, een Androidsmartphone. Foto Peter Nicholls/Reuters

Telefoons van Nokia hebben gegevens doorgestuurd naar China. Dat meldt de Noorse nationale omroep NRK na een uitgebreid onderzoek. De Finse Ombudsman voor gegevensbescherming gaat de zaak nu onderzoeken.

NRK begon zijn onderzoek na een tip van een lezer, die zelf het dataverkeer op zijn telefoon had gevolgd. Elke keer dat hij zijn Nokiatelefoon aanzette, of het scherm ontgrendelde, werd een datapakket (onder meer het serienummer, het telefoonnummer en de locatie van het toestel) verstuurd naar een server van China Telecom. Dat bedrijf beheert de meerderheid van de domeinen die eindigen op .cn. Het is eigendom van de Chinese staat.

‘Mogelijk ook gegevens van andere Europeanen’

Het gaat om het model Nokia 7 Plus, een Androidsmartphone. In een verklaring stelt HMD Global, het in Finland gevestigde bedrijf dat Nokiatoestellen maakt, dat er inderdaad een “fout in de software” zat bij een deel van de Nokia 7 Plus toestellen. Volgens het bedrijf zijn er geen persoonlijke gegevens gedeeld. HMD Global zegt dat er een update is doorgevoerd in de software die het versturen van de data moet tegengaan.

De Finse ombudsman Reijo Aarnio zegt tegen persbureau Reuters dat moet worden onderzocht of er niet toch ook persoonlijke gegevens zijn gedeeld “en of hiervoor een wettelijke basis was”. Tegen de Finse krant Helsingin Somat zegt hij dat het onderzoek wellicht ook aan de Europese autoriteiten moet worden voorgelegd, omdat mogelijk ook gegevens van niet-Finse Nokiagebruikers zouden zijn gedeeld met de Chinese server.