‘Dit werk heeft bij mij een liefde aangewakkerd voor kunst’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

‘Ongetiteld, 1992’ (70 bij 65 cm, olieverf).
‘Ongetiteld, 1992’ (70 bij 65 cm, olieverf). Werk van Remy Jungerman

‘De dag dat ik dit schilderij van Remy Jungerman (1959) bij mijn oom Henk aan de muur zag hangen, was een van de eerste keren dat ik met abstracte kunst werd geconfronteerd. Ik was nog geen twintig, ik werd er stil van en vroeg me af wat erop stond. Ik vond de kleuren heel erg mooi; je denkt in eerste instantie dat het werk bruin is, maar als je beter kijkt, blijkt het bordeauxrood. De gele lijn doet mij altijd denken aan een mysterieus persoon met cape die in het donker staat, of misschien wel iets buitenaards. Of wie weet is het gewoon een paperclip, dat kan allemaal. In musea had ik al werk van Rembrandt en Van Gogh gezien, maar daarbij weet je wat je ziet. Dit werk deed me beseffen dat iedereen iets anders kan voelen en zien bij kunst. Voor mij is dit een heel rustgevend werk.

„Het schilderij doet me tegenwoordig ook denken aan mijn oom Henk. Hij overleed in 2014. Het werk hing bij hem altijd op een prominente plek, boven een donkerrode Chesterfieldbank. Ik ging regelmatig bij hem langs met mijn moeder als we in Amsterdam waren om te winkelen. Over wat er op het schilderij staat afgebeeld, hebben we nooit gesproken. Remy Jungerman is een jeugdvriend van hem, ik denk dat ik het daarom raar vond om ernaar te vragen. Na het overlijden van mijn oom zou het werk naar zijn broer op Curaçao gaan. Tijdens een gesprek over hoe ik het naar hem zou brengen, zei mijn oom dat ik het „in bruikleen” kreeg, omdat ik het zo mooi vond. Het voelt uniek om dit werk in huis te hebben, ook omdat Jungerman dit jaar Nederland vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië.

„Dit werk van Jungerman heeft bij mij als tiener een liefde aangewakkerd om kunst te bekijken en te verzamelen. Ook werken waarbij anderen zich soms afvragen wat ik er in zie. Ik heb zo’n zestien jaar geleden, na best lang sparen, zelf een kunstwerk gekocht: een groot schilderij van George Struikelblok. Nu heb ik verschillende werken. Ik zou wel meer willen verzamelen, maar het is een best prijzige hobby.”