Meer Nederlanders vast in Koerdische kampen en Syrische gevangenissen

De AIVD maakte bekend dat er 25 volwassenen en 40 kinderen vastzitten in Koerdische kampen en gevangenissen in Syrië.

Inwoners van Baghouz, het laatste bolwerk van IS in Syrië, worden geevacueerd naar de Koerdische kampen.
Inwoners van Baghouz, het laatste bolwerk van IS in Syrië, worden geevacueerd naar de Koerdische kampen. Foto Bulent Kilic/AFP

Het aantal Nederlanders dat vastzit in Koerdische kampen en gevangenissen in Syrië is hoger dan eerder bekend was. Er zitten momenteel 25 volwassenen en veertig kinderen vast. Dat maakte de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) donderdag bekend. Driekwart van de volwassenen in hechtenis is vrouw.

Eerder werd het aantal Nederlanders in kampen lager ingeschat, op tien vrouwen, vijf mannen en 25 kinderen. De AIVD schrijft dat de nieuwe cijfers de situatie op donderdag weergeven, maar “gezien de ontwikkelingen in Syrië zijn ze onderhevig aan sterke veranderingen”.

Driehonderd Nederlanders naar Syrië

Van iets meer dan driehonderd Nederlanders is bij de inlichtendienst bekend dat ze zijn uitgereisd naar Syrië om deel te nemen aan de strijd. Zij hebben zich bijna allemaal aangesloten bij Islamitische Staat (IS), maar een aantal sloot zich aan bij een groepering die gelieerd is aan terreurorganisatie Al-Qaeda. Van het totale aantal uitreizigers is een derde vrouw. Negentig uitreizigers kwamen in Syrië om het leven. Van 105 Nederlanders die met een jihadistisch motief naar Syrië trok is niet bekend waar ze zijn.

De Syrische Democratische Strijdkrachten belegeren en heroveren al enkele weken het laatste IS-bolwerk in Syrië: het dorpje Baghouz. Deze IS-enclave in het oosten van het land is minder dan een kilometer groot, maar huisvestte tienduizenden mensen. De kampen waarin de gevangenen worden ondergebracht zijn ver over hun capaciteit en er heersen voedseltekorten.

Aan het front in Baghouz is de situatie gespannen. Overal mijnen, zelfmoordaanslagen, volle kampen. Lees ook: ‘Dit is nog niet het einde van IS’