Een kleine buurt met grote problemen

Criminaliteit De politie grijpt in in de kleine Landbouwbuurt op Zuid, waar schietpartijen, drugshandel en wapenbezit dagelijkse kost zijn.

De Sikkelstraat is één van de tien straatjes van de Landbouwbuurt, waar veel problemen zijn met drugshandel.
De Sikkelstraat is één van de tien straatjes van de Landbouwbuurt, waar veel problemen zijn met drugshandel. Foto Jordy Rietbroek

De afgelopen maanden kamde de politie de Landbouwbuurt uit, een wijkje van tien straten in Vreewijk op Rotterdam Zuid. Dat leidde tot een indrukwekkende 200 bekeuringen, 77 aanhoudingen, elf wijkverboden en twee gebiedsverboden. Twee mensen moesten naar de gevangenis, één vanwege openstaande boetes die hij niet kon betalen. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Aboutaleb die afgelopen week ter sprake kwam in de gemeenteraad.

Tijdens één van de acties in de Landbouwbuurt betrapte de politie een drugsdealer op heterdaad en nam 33 zakjes cocaïne, 24 zakjes heroïne en 7 zakjes hasj in beslag, zo laat een woordvoerder van de politie weten in reactie op vragen van deze krant. Ook confisqueerde de politie een boksbeugel van een bewoner van een naburige wijk, een gestolen auto waarin vier bewoners zaten en een auto met een verborgen ruimte voor bijvoorbeeld vervoer van drugs of wapens.

De vraag is hoe het nu kan dat een wijk die niet groter is dan zes voetbalvelden zoveel delicten oplevert. Uit gesprekken met bewoners blijkt dat vooral drugshandel een probleem is. Zo zegt bewoner Senadin Rahimic (64) dat één van zijn buren vanuit huis in drugs handelt. Hij woont al 25 jaar op de Jagerslaan en zegt dat de bewoner, die zijn huis net als hij van woningcorporatie Havensteder huurt, drugsverslaafd is en zelf ook dealt. „Er staan elke dag junkies voor zijn deur te hangen tot hij open doet. Daarna gaan ze naar binnen en gaan ze daar gebruiken.”

Omlopen voor de junks

Aan het einde van de straat zit een basisschool, De Akkers. „De kinderen lopen niet meer door deze straat omdat ze niet in aanraking willen komen met de junkies”, zegt Rahimic. „Ze zouden die huurder eruit moeten gooien.” Voor zijn deur heeft hij al een paar schietpartijen gehad, zegt hij. „De laatste was een paar weken geleden. Ik denk een afrekening van drugsdealers.” Dat zeggen ook andere buurtbewoners, die niet met hun naam in de krant willen uit angst voor represailles van de dealers.

Een van hen zegt dat twee nabijgelegen opvanghuizen voor verslaafden aan hard drugs de oorzaak zijn van de problemen in de Landbouwbuurt, vooral in het deel dat grenst aan de Strevelsweg. Op die weg zit een tehuis van zorginstelling Pameijer waar 24 psychiatrisch patiënten wonen onder begeleiding. „Ook verslaafden”, zegt woordvoerder Christiaan Mercuur. „Zij mogen op hun kamer gebruiken als ze daar alleen zijn.” Even verderop aan de Hilleweg zit een opvang voor daklozen met gebruikersruimte van het Centrum voor Dienstverlening. „Hoe denk je dat die mensen aan hun drugs komen?”, vraagt de eigenaar van een pand bij de Jagerslaan.

Voor zijn deur heeft hij al een paar schietpartijen gehad

De dealers van de verslaafden in het tehuis van Pameijer kunnen sinds een jaar niet meer voor de deur rondhangen omdat de gemeente en de politie er camera’s hebben opgehangen, zegt woordvoerder Mercuur. Dat kan verklaren waarom ze naar de Jagerslaan gaan, nog geen tweehonderd meter verderop. Daar kunnen ze dealen uit het zicht van de camera’s, vanuit huis, of vanuit auto’s. Volgens bewoners rijden er geregeld BMW’s, Audi’s en Mercedessen van mensen die daar niet wonen.

Een bewoonster die er al 25 jaar woont zegt dat de Landbouwbuurt vroeger een vriendelijke wijk was, met hardwerkende Rotterdammers. Ze is net moeder geworden en woont sinds kort niet meer bij haar ouders. Die wonen ook in de Landbouwbuurt, net als haar grootouders. Haar opa was huisschilder, zegt zij. Zelf werkt ze in het restaurant van het Ikazia ziekenhuis. Hoewel ze de buurt niet veilig vindt, heeft ze net zolang gewacht tot Havensteder haar daar een huis toewees. Zij wil er niet weg: haar hele familie woont er, ze is er opgegroeid.

Alleen maar goedkope woningen

Volgens SP-raadslid Aart van Zevenhuizen is een van de oorzaken van het verval dat er met name in de Ploegstraat veel particuliere eigenaren zitten. Die verhuren hun huizen aan voortdurend andere mensen, waardoor de samenhang in de buurt verdwijnt. De gemeente moet die huizen opkopen om weer grip te krijgen op dat deel van de wijk, vindt hij. „Je moet zorgen dat de mensen die er van oudsher wonen er blijven. Dat geeft sociale structuur.”

Andere oorzaak is volgens bewoners dat woningcorporatie Havensteder 80 procent van de huizen in de wijk bezit, en deze bijna allemaal in de categorie goedkope huur vallen. Voor die woningen komen mensen met een bijstandsuitkeringen in aanmerking. „Een woningcorporatie kan daar niets aan doen”, zegt Ruud Kok (D66), lid van de wijkraad Vreewijk. „Die moet zich aan de regels houden en die woningen toewijzen aan mensen met een lager inkomen.”

Veel huurders durven overlast van hun buren niet te melden, zegt Debby ten Brink, woordvoerder van Havensteder. Van bewoner Rahimic, die zelf zegt voor niets of niemand bang te zijn, kan ze bijvoorbeeld geen melding van drugshandel door een buurman terugvinden. „Zonder melding kunnen we niets controleren en geen dossier opbouwen. Als je geen dossier hebt van een criminele huurder die wel altijd netjes zijn huur betaalt, kan je niet naar de rechter om het huurcontract te ontbinden.”