Is nieuwe accommodatie AFC in Zuid te ongezond voor de voetballers?

Talk of the Town Jack van Gelder trok vorige week aan de bel: de locatie waar AFC nu én straks moet spelen is ongezond en op termijn onhoudbaar.

De sportvelden van AFC aan de Zuidas. De voetbalclub verhuist zomer 2020 naar een nieuwe locatie vlakbij.
De sportvelden van AFC aan de Zuidas. De voetbalclub verhuist zomer 2020 naar een nieuwe locatie vlakbij. Foto ANP/John Gundlach

Jack van Gelder ligt er wakker van: de situatie rond en op de velden van ‘zijn’ – hij is erelid – voetbalclub AFC. In Het Parool deelde hij afgelopen week zijn zorgen over de huidige én de nieuwe locatie van de club volgend jaar zomer, gelegen vlak langs de snelweg A10 Zuid. „We tekenen ons doodvonnis als we niets doen. Er is veel te weinig ruimte. Het is een chaos met parkeren. We zijn totaal omzoomd door hoge gebouwen waardoor we verstoken zijn van zon op de velden.”

Maar ook de ongezonde lucht, zo vlak langs de A10, baart Van Gelder zorgen. Bovendien komt de uitgang van de toekomstige tunnel waar de A10 Zuid doorheen gaat lopen vlakbij het nieuwe hoofdveld van AFC. „Dan komt er zó veel fijnstof onze kant op. En dat is nu al op het randje, qua normering. Dan kunnen we wegens gezondheidsredenen niet op deze plek blijven.”

Waarom verkoopt de gemeente de dure grond niet, vraagt Van Gelder zich af, en geef de voetbalclub een nieuwe, groene locatie. Op Twitter deed hij vast een oproep: „Gezocht: mooie sportaccommodatie met licht, lucht en ruimte voor de bijna 125-jarige AFC.” Waarom de gemeente de grond niet verkoopt, is geen gekke vraag: de waarde van de grond onder de velden van de oudste voetbalclub van Amsterdam wordt geschat op 800 miljoen euro. AFC ligt straks ingebouwd tussen onder meer het hoofdkantoor van ABN AMRO en de twee hoge panden van EY langs de snelweg.

Lees ook: De Amsterdamse Zuidas gaat op de schop (2017)

Andere locaties sneuvelden

Voetballer van AFC

Maar andere locaties voor AFC vielen in de loop der jaren allemaal af. In het Amsterdamse bos had vijf tot zes hectare bos moeten sneuvelen om de club te huisvesten. Een andere optie, sportpark ’t Loopveld in Amstelveen, zag de club zelf niet zitten – en clubs die daar al gevestigd zijn hadden bezwaren omdat zij dan moesten inkrimpen.

In 2016 kwamen de gemeente en voetbalclub AFC na langdurig overleg tot een overeenkomst over de verhuizing. De club schuift op van de De Boelelaan richting de A10 Zuid. Daar krijgen ze vijf nieuwe velden (twee minder dan voorheen) met verlichting en een nieuwe kantine met tribune. Vier van de vijf nieuwe kunstgrasvelden komen haaks op de snelweg te liggen; het hoofdveld komt in de breedte, met aan de ene kant de A10 en aan de andere kant de nieuwe kantine. De gemeente en AFC sloten een huurcontract voor 25 jaar voor de voetbalvelden; de club is wel eigenaar van de kantine.

‘Nog nooit overschreden’

Terug naar de bezwaren van Van Gelder over de luchtkwaliteit bij de velden van AFC. Desgevraagd geeft de gemeente Amsterdam aan dat de grenswaarden voor de luchtkwaliteit, vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, bij de velden van AFC nog nooit zijn overschreden. En dat het in de toekomst ook niet zal gebeuren, omdat de hoeveelheid fijnstof in de lucht gelijk zal blijven. Ook ná de bouw van de tunnel voor de A10. Daarnaast blijkt uit metingen van het RIVM dat de luchtkwaliteit bij AFC niet slechter is dan bijvoorbeeld bij sportpark Middenmeer in de Watergraafsmeer, ook vlak langs de A10 gelegen.

Ad Westerhof, de voorzitter van AFC, is al een tijd op de hoogte van de bewaren van Van Gelder. „Dit hebben we een aantal jaar geleden al afgesproken. We hebben hier lang over onderhandeld met de gemeente en het is een enorme investering voor de club. Ik zou morgen weer gaan praten over andere opties, maar dan moeten het wel reële opties zijn. Op plannen kun je niet voetballen.” Over de luchtkwaliteit zegt Westerhof dat die „okay” is. „We zijn er alert op en de gemeente ook. Maar er zijn wel meer sportverenigingen die naast de snelweg liggen.”

De fijnstof die nu gemeten wordt zal ten nadele veranderen als we omringd gaan worden door hoge gebouwen

Jack van Gelder lid van verdienste van voetbalclub AFC

In een reactie laat Van Gelder weten: „De fijnstof die nu gemeten wordt zal ten nadele veranderen als we omringd gaan worden door hoge gebouwen. De essentie is echter dat de grond waar wij zitten, zoveel geld gaat opbrengen voor de gemeente, dat we hier nog hoogstens 5 à 10 jaar kunnen blijven zitten. Degenen die u informeerden weten zelf ook dat we binnen afzienbare tijd moeten verkassen. Zij bedrijven struisvogelpolitiek. Er is overigens nog nooit serieus naar andere plekken gekeken.” Voor alle duidelijkheid, vult hij later nog aan: „Ik wil er helemaal niet weg, maar de situatie wordt onhoudbaar op een termijn van maximaal 10 jaar. Als we nu nergens naartoe kunnen, kan dat in de toekomst helemaal niet meer. Dat zou het einde van AFC zijn en daar ben ik zo bang voor.”

Lees ook: Deel Beatrixpark moet wijken voor flats aan de Zuidas

Correctie (22 maart 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de grond onder de velden van AFC tientallen miljoenen waard is. Dat klopt niet, de waarde van de grond wordt geschat op 800 miljoen euro. Dat is hierboven aangepast.