Inspectie onderzoekt problemen rond uitzetting Bahreinse asielzoeker

Al-Showaikh werd na aankomst in Bahrein tot levenslang veroordeeld. Regeringspartijen ChristenUnie en D66 hadden aangedrongen op een onderzoek door staatssecretaris Harbers.

Het regime in Bahrein staat bekend vanwege de vele mensenrechtenschendingen in het land.
Het regime in Bahrein staat bekend vanwege de vele mensenrechtenschendingen in het land. Foto iStock

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat uitzoeken wat er mis is gegaan in de procedures rond de uitzetting van een Bahreinse asielzoeker. Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asielzaken, VVD) donderdag toegezegd tijdens een debat over deze zaak in de Tweede Kamer, schrijft ANP.

Ali Mohammed al-Showaikh werd in oktober uitgezet en na aankomst in zijn vaderland tot levenslang veroordeeld. In de gevangenis is hij gemarteld, zei hij tegen een Griekse vriendin, schreef NRC.

Lees ook: IND ‘had risico’s uitzetting Al-Showaikh kunnen voorzien’

De Inspectie kijkt alleen of alles volgens de regels verlopen, zei Harbers. Het onderzoek gaat niet over de vraag of Al-Showaikh misschien toch recht had op asiel.

Kritiek mensenrechtenorganisaties

De veroordeling van Al-Showaikh leidde tot veel verontwaardiging bij regeringspartijen ChristenUnie en D66. Zij hadden met steun van de linkse oppositie aangedrongen op een onderzoek. Voor zover bekend had een Nederlandse uitzetting nooit eerder zulke ingrijpende gevolgen.

De 27-jarige man vluchtte in 2017 uit Bahrein vanwege de politieke activiteiten van zijn broer, die in Duitsland asiel kreeg. Het Golfland beschouwt hem als terrorist. Al-Showaikh vreesde dat het regime in het eilandstaatje wraak op hem wilde nemen. In de afgelopen jaren heeft Bahrein vaker familieleden van politieke activisten gestraft.

Tijdens het Kamerdebat zei Harbers dat Nederland niet kon voorzien dat Al-Showaikh in de gevangenis zou belanden na uitzetting. Daar denken Vluchtelingenwerk en mensenrechtenorganistie Amnesty International anders over. Zij hopen dat er nu “eindelijk duidelijkheid” komt.

Twitter avatar VluchtelingWerk VluchtelingenWerk Nederland Staatssecretaris @markharbers zegt onderzoek Inspectie J & V naar zaak uitgezette Bahreinse asielzoeker toe. Hier hebben we stevig op aangedrongen! We hopen dat er eindelijk duidelijkheid komt waarom hij ondanks het gevaar dat hij liep, uitgezet is naar Bahrein.

Voor Al-Showaikh heeft het onderzoek van Inspectie waarschijnlijk geen zin. Harbers kan weinig voor hem doen, omdat hij geen Nederlander is. De staatssecretaris kan alleen Bahrein oproepen hem beter te behandelen. Het soennitische koningshuis in het door shi’ieten gedomineerde Bahrein staat bekend vanwege de repressieve maatregelen tegen politieke opponenten. Na de opstand in 2011, die met hulp van Saoedi-Arabië werd neergeslagen, verdwenen duizenden activisten in de cel.

Lees ook: In Bahrein brandt het sektarische vuur hevig