Industrie

Autobouwer BMW gaat voor 12 miljard euro bezuinigen na winstwaarschuwing

Automaker BMW verwacht dit jaar aanzienlijk minder winst te maken dan in 2018. Het Duitse concern heeft naar eigen zeggen veel last van geopolitieke spanningen, zoals de aanstaande Brexit en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De winst over 2019 kan daardoor ruim 10 procent lager uitvallen, waarschuwde financieel topman Nicolas Peter. BMW heeft direct maatregelen aangekondigd.

Naast politieke onrust ziet BMW ook een stevige kostenpost in de overgang naar elektrisch rijden. De Duitse autobouwer gaat daarom 12 miljard euro bezuinigen, zei Peter. Zo wil BMW minder modellen aanbieden en moet de productiesnelheid omhoog. BMW maakte vorig jaar 7,2 miljard euro winst, 17 procent minder dan in 2017.

Voor de Limburgse autobouwer VDL Nedcar is BMW een van de grootste opdrachtgevers. Een woordvoerder van het bedrijf wil desgevraagd niet zeggen of de winstwaarschuwing van BMW consequenties heeft voor VDL Nedcar. Het aandeel BMW sloot woensdag 4,9 procent lager. (NRC)