Wat schrijven buitenlandse media over het succes van Thierry Baudet?

Persstemmen Wat schrijven buitenlandse media over het succes van Thierry Baudet bij de provinciale verkiezingen?

Foto Bart Maat / ANP

Weinig echte commentaren in de buitenlandse kranten over de klinkende overwinning van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen. In de verslaggeving proberen buitenlandse media vooral uit te leggen wie Thierry Baudet is en waar hij zijn succes aan te danken kan hebben.

Le Monde

De Franse krant Le Monde noemt de winst van het ‘eurofobe’ Forum voor Democratie onverwacht. De krant beschrijft partijleider Thierry Baudet als jurist en historicus, een ‘supporter van Donald Trump’ die een publiek aanspreekt dat ‘jonger en hoger opgeleid’ is dan de aanhang van Wilders – al hekelt hij ook de islam als gevaar. Grootste ‘doelwit’ is echter de politieke elite, hoofdzakelijk Brussel. „Volgens hem verzwakken de EU en haar instellingen de staat en dus de democratie - vandaar ook de naam van zijn partij.” De Franse krant stelt dat Baudet appelleert aan een electoraat dat de laatste twintig jaar met regelmatige tussenpozen heeft aangetoond een terugkeer naar ‘traditionele waarden’ te verlangen.

Frankfurter Allgemeine

De Duitse Frankfurter Allgemeine stelt in een commentaar van een politiek verslaggever dat de overwinning van Baudet aantoont dat het potentieel voor ‘rechtspopulisme’ in Europa nog bepaald niet is uitgeput. Want hoewel Geert Wilders bijna halveert in de senaat, is met de winst van Baudet het totaal aantal aan radicaalrechtse senaatszetels verdubbeld. De auteur vergelijkt de opkomst van Baudet met die van Pim Fortuyn in 2002, omdat ze voor een aanzienlijk deel overlappende overtuigingen hebben én een dandy-achtig voorkomen.

El Pais

Vergeleken met Wilders, de xenofobe leider die constant door beveiligers omringd wordt wegens doodsbedreigingen, is Thierry Baudet een nieuweling. Volgens de correspondente van de Spaanse krant El Pais heeft hij nog niet geleden onder de koude rillingen van zijn politieke doopsel. Baudet is ook de enige die zijn verkiezingscampagne niet opschortte na de schietpartij maandag in Utrecht [...]. Afgestudeerd in Geschiedenis en gepromoveerd in de rechten, is hij de zoon van een muziekpedagoog. Hij citeert graag gezegden uit het Latijn en speelt piano op zijn kantoor. Zijn oproep aan de kiezer „om iets voor Nederland te betekenen” heeft de regering in het nauw gebracht.

The Telegraph

In The Telegraph uit Engeland wordt de link gelegd tussen de schietpartij in de Utrechtse tram van afgelopen maandag en de forse winst van Baudet. Volgens de krant heeft deze gebeurtenis ervoor gezorgd dat vooral mensen met een anti-immigratievoorkeur toch hebben besloten om naar de stembus te gaan. Daarvan heeft Baudet geprofiteerd. Het feit dat de economie onder Mark Rutte sterk is aangetrokken, heeft volgens het verslag in de Britse krant weinig indruk gemaakt. Mensen zijn nog steeds boos over de bezuinigingen aan het begin van dit decennium.

De Morgen

Het Belgische De Morgen noemt de overwinning van Baudet een ‘huzarenstukje’ voor een partij die amper drie jaar bestaat en met maar twee zetels in de Tweede Kamer zit. Volgens de krant gaat Baudet behendiger met de aandacht om dan Geert Wilders, met wie hij wel eens wordt vergeleken. „De voorzitter van de Partij voor de Vrijheid is een hardliner en een ongenadig criticus van de islam, en profileert zich ook nadrukkelijk zo. Het maakt hem en zijn standpunten voor veel mensen moeilijk verteerbaar. Baudet pakt het slimmer aan. Hij is de gepatineerde versie van Wilders: eloquenter, ad rem, intellectualistisch.”