Gemeente Zandvoort wil 4 miljoen investeren in Formule 1

De gemeente werkt aan een verkeersplan zodat het circuit voor de vele bezoekers van een toekomstige F1-race goed bereikbaar is.

Een luchtopname van Circuit Zandvoort.
Een luchtopname van Circuit Zandvoort. Foto ANP

De gemeente Zandvoort gaat in de komende drie jaar maximaal 4 miljoen euro investeren in de terugkeer van de Formule 1 naar de stad. De gemeente schrijft donderdag dat het geld bedoeld is om het autoracecircuit “optimaal” bereikbaar te maken voor bezoekers. Het besluit wordt later deze maand voorgelegd aan de gemeenteraad.

Er wordt nu een verkeersplan ontwikkeld om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk naar het circuit kunnen komen voor een F1-wedstrijd. Een deel van het budget wordt ook besteed aan de organisatie van andere evenementen tijdens de race. Volgens de gemeente Zandvoort kunnen dan ook andere ondernemers in de gemeente, zoals restauranteigenaren, profiteren van de vele bezoekers.

Zandvoort heeft de voorkeur voor een nieuwe Formule 1-race in Nederland, als de begroting rondkomt

De gemeente wil de investering betalen door de toeristenbelasting met 50 cent per nacht te verhogen. Ook wordt een miljoen ingelegd uit de huidige begroting.

Circuit en F1-management onderhandelen

Het circuit van Zandvoort overlegt met de organisatie van de Formule 1 om in 2020 weer een race te kunnen organiseren. De eigenaren van het circuit, onder wie Prins Bernhard jr., hebben tot 31 maart om een plan op te stellen voor de benodigde aanpassingen aan het circuit zelf en de organisatievergoeding aan het F1-management. Het gaat om tientallen miljoenen euro’s.

De rijksoverheid betaalt niet mee aan het terughalen van de F1-race naar Zandvoort, stelde minister Bruins (Sport) onlangs. Het circuit moet dus op zoek naar geldschieters. De laatste Grote Prijs van Nederland werd in 1985 verreden.