Gele Hesjes

Parijs zet leger in om overheidsgebouwen te bewaken en politie vrij te houden voor rellen

De Franse regering zet komende zaterdag speciale eenheden van het leger in om te voorkomen dat protesten van de gele hesjes uit de hand lopen door relschoppers en plunderaars. Daarvoor worden de legereenheden ingeschakeld die al op straat aanwezig zijn om eventuele terreuraanslagen te voorkomen. De inzet van de militairen biedt de Franse politie meer mankracht en mogelijkheden om de orde te handhaven, aldus een regeringswoordvoerder. De militairen worden alleen ingezet om overheidsgebouwen te bewaken, zodat de oproerpolitie de handen vrij heeft om de demonstranten in toom te houden. Afgelopen weekend, op de achttiende protestzaterdag van de spontane en chaotische protestbeweging van de gele hesjes, zijn vooral op de Champs-Elysées in de hoofdstad Parijs maar ook in andere grote steden weer tal van plunderingen en vernielingen geweest. Zo werd een wereldberoemd restaurant in de beroemde Parijse winkelboulevard bijna helemaal verwoest en werd een bankfiliaal met woningen erboven in brand gestoken. (ANP/AFP)