Gekozen FvD’ers vormen vernuftig netwerk met tal van dubbelfuncties

Statenleden Wie zijn de 86 FvD’ers die in de Provinciale Staten komen? 36 van de 159 kandidaten waren in twee provincies verkiesbaar.

Rob Roos, lijsttrekker in Zuid-Holland van Forum voor Democratie samen met Henk Otten (FvD) , viert in het provinciehuis de overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen.
Rob Roos, lijsttrekker in Zuid-Holland van Forum voor Democratie samen met Henk Otten (FvD) , viert in het provinciehuis de overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen. Robin Utrecht

Het staat nog op zijn LinkedIn-profiel: ‘in between jobs’. Decennia had Maxim Gortworst in de beurshandel gewerkt, maar sinds kort was hij, schrijft hij zelf: ‘looking for new opportunities’. Woensdag werd Gortworst in twee provincies tegelijkertijd verkozen tot Statenlid voor Forum voor Democratie (FvD).

Wie zijn de 86 FvD’ers die binnenkort in de Provinciale Staten komen? Vóór de verkiezingen was al duidelijk dat de provinciale kandidatenlijsten van Forum voor Democratie een vernuftig netwerk van personen en dubbelfuncties waren. Van de 159 kandidaten voor de Staten waren liefst 36 mensen verkiesbaar in twee provincies. Overlap was er bovendien met de ongeveer gelijktijdig opgestelde kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer en het Europees Parlement.

Zulke overlap is niet uniek: bij nieuwe partijen is de pool met geschikte kandidaten nu eenmaal niet groot en is het gebruikelijk dat kandidaten dubbelfuncties vervullen. Het is ook niet verboden: kandidaten voor de Staten hoeven niet in de provincie te wonen waar ze op een kieslijst staan. Wel moeten ze vooraf verklaren bereid te zijn om te verhuizen als ze eenmaal worden verkozen.

Nu het aantal Statenzetels voor Forum voor Democratie ook de eigen verwachtingen ruim overtreft, levert dat enig puzzelwerk op.

Vooralsnog lijken twee kandidaten een probleem te hebben: de eerder genoemde Gortworst, die in Amsterdam woont en in zowel Noord-Holland als in Flevoland is verkozen, en Dorien Rookmaker, die in het Gelderse Hattem woont maar in Zuid-Holland is verkozen. Beiden zouden moeten verhuizen om hun Statenzetel in te nemen. Voor Gortworst betekent dat ook dat hij moet kiezen tussen Noord-Holland en Flevoland. Kiest hij voor zijn ‘eigen’ provincie, dan moet een andere kandidaat verhuizen: ook de kandidaten onder hem op de Flevose Forum-lijst wonen (nog) niet in die provincie. Donderdag liet FvD weten dat Gortworst naar Flevoland zal verhuizen.

Problemen rond Europarlement

Daarmee is de puzzel nog niet opgelost. Als de partij zoals nu verwacht in de senaat dertien zetels haalt, zouden er in theorie FvD’ers zijn die drie functies krijgen. Rob Roos, die als lijsttrekker is verkozen in Zuid-Holland, is eveneens nummer dertien voor de senaat én nummer twee voor de Europese verkiezingen. Andere FvD’ers zouden een Statenlidmaatschap gaan combineren met een zetel in senaat of Europarlement. Zo zal Rookmaker, behalve woensdag in de Staten van Zuid-Holland, waarschijnlijk ook in de Eerste Kamer worden verkozen. En ze maakt als nummer vier ook kans op een plek in het Europarlement. Die laatste twee functies zijn niet verenigbaar.

FvD was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Tegen Radio1 zei een woordvoerder wel dat het de bedoeling is dat niemand een dubbele functie bekleedt. Ingewikkelder wordt het als FvD in een provincie gaat meebesturen. Omdat er door de korte kieslijsten in sommige provincies maar weinig ‘reservekandidaten’ zijn, kan de partij dan een probleem krijgen met het opvullen van vrijkomende zetels. Tegenover de NOS benadrukte partijleider Thierry Baudet donderdag „allerlei mensen achter de hand” te hebben die „als dat lukt straks een leidende, besturende rol kunnen gaan spelen in de provincies”.