Film toont inhumaan lot asielzoekers op eiland bij Australië

Documentaire Dat de Australiërs een inhumaan beleid erop na houden als het om asielzoekers gaat, wisten we al. De documentaire Chauka, Please Tell Us The Time toont hoe inhumaan

Asielzoekers in de documentaire 'Chauka, Please Tell Us The Time'.
Asielzoekers in de documentaire 'Chauka, Please Tell Us The Time'. NTR

Als je wil weten hoe laat het is, vraag je het aan de chauka, vertelt een eilandbewoner op Manus. De vogel bestaat alleen op dit vulkanische eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort, en is de nationale trots. Dat Chauka tevens de naam is van de gevangenis in het detentiecentrum op Manus waar de Australiërs hun asielzoekers vasthouden, is minder bekend. In de documentaire Chauka, Please Tell Us The Time (2017) legde de Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani met zijn mobiele telefoon het dagelijks leven in dat centrum vast.

Australië kreeg internationaal al veel kritiek op de manier waarop ze met hun asielzoekers en politieke vluchtelingen omgaan – ondertussen gaat het aantal toe te laten migranten met 15 procent omlaag, kondigde de premier woensdag aan. Die kritiek is in feite te mild voor wie deze documentaire bekijkt en ziet hoe groot de radeloosheid van de mannen in het centrum is. Eentje belt bijvoorbeeld telkens naar het thuisfront om uit te leggen in welke situatie hij terecht is gekomen – per gesprek neemt het onbegrip toe. Bij anderen zie je het oeverloze wachten op nieuws. Ondertussen desinfecteert een eilandbewoner het kamp: stoomwolken omringen de prikkeldraadhekken.

Uit de verhalen van de asielzoekers blijkt dat wie in de gevangenis terecht komt, het slapen onmogelijk wordt gemaakt omdat er 24 uur per dag elk uur een bewaker komt, er is gebrek aan drinkwater, douchen kan niet, bewakers mishandelen of treiteren je (ze ‘morsen’ hete thee over je wanneer je zegt dat je het koud hebt).

Lees ook: Koerdische auteur Boochani wint twee grootste prijzen in Australië

Terwijl de eilandbewoners trots over de vogel vertellen, vogeltjesdansen doen en vrezen voor de asielzoekers „waarvan er domweg teveel zijn”, kijken de Australische bewakers toe hoe ‘hun’ migranten lusteloos sjokken langs de hekken. De Australische natie wordt tot slot berustend toegesproken door oud-premier Malcolm Turnbull. Een soepeler migratiebeleid leidt tot ‘een catastrofe’, zegt hij: „Waar gehakt wordt, vallen spaanders – dat is politiek”.