Federal Reserve

Geen renteverhoging in 2019

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) gaat de rente de rest van het jaar niet verhogen. Dat heeft het stelsel van centrale banken woensdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn nieuwe, verlaagde economische prognoses voor de VS. Het belangrijkste rentetarief wordt gehandhaafd tussen 2,25 en 2,5 procent.

Volgens de huidige prognose zal de Amerikaanse economie dit jaar met 2,1 procent groeien. Bij een raming in december was dat 0,2 procentpunt meer. In 2020 zal de groei naar schatting verder afnemen naar 1,9 procent. Eerder was 2,0 procent voorzien.

De groei wordt volgens de Fed gedrukt door onder andere lagere energieprijzen en de situatie op de wereldmarkt. Fed-voorzitter Jerome Powell noemde onder meer de Chinese en de Europese economie, die een negatief effect op de Amerikaanse economie zouden hebben.

Verder blijft de Fed de komende maanden werk maken van het verkleinen van de balans, zij het in lager tempo. In september wordt daarmee gestopt. (NRC)