Ex-president Brazilië opgepakt wegens corruptie

Eerder werd Michel Temer al aangeklaagd wegens corruptie en witwassen. In 2017 werd hij ook al beschuldigd van afpersing en belemmering van de rechtsgang.

De voormalig Braziliaanse president Michel Temer tijdens een evenement in São Paulo. Foto uit 2018.
De voormalig Braziliaanse president Michel Temer tijdens een evenement in São Paulo. Foto uit 2018. Foto Fernando Bizerra Jr/EPA

De vorige president van Brazilië, Michel Temer (78), is donderdag in São Paulo opgepakt wegens corruptie, meldt persbureau Reuters. Zijn arrestatie is onderdeel van een onderzoek naar corruptie rondom energiecentrale Angra 3. Op bevel van de federale rechter werd ook de voormalige minister van Mijnen en Energie, Moreira Franco, gearresteerd.

Temer werd in december aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Er werd een onderzoek ingesteld omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen in ruil voor het uitvaardigen van een besluit in 2017 waardoor twee havencontracten tot zeventig jaar verlengd kunnen worden.

Lees ook: Braziliaanse president Temer opnieuw beschuldigd van corruptie

Niet langer beschermd door het Congres

In 2017 werd Temer nog beschuldigd van afpersing en belemmering van de rechtsgang. Volgens de toenmalige hoofdaanklager Rodrigo Janot was Temer betrokken bij de grootste corruptiezaak ooit in Brazilië, Operatie Lava Jato (Wasstraat), rondom semi-staatsoliebedrijf Petrobras. Temer heeft zelf altijd ontkend.

Tot een vervolging kwam het niet omdat meer dan tweederde van het Braziliaanse Congres hem beschermde. Temer was van augustus 2016 tot begin dit jaar president van Brazilië. Nu hij geen president meer is, wordt hij niet langer beschermd door het Congres en kan makkelijker worden overgegaan tot vervolging. Het is nog niet duidelijk of de huidige arrestaties verband houden met de omvangrijke corruptiezaak Lava Jato.

Lees ook hoe de corruptie aan het licht kwam: In de ‘wasstraat’ van Petrobras

Het ‘wasstraat’-onderzoek werd in maart 2014 ingesteld en heeft geleid tot gevangenisstraffen van meerdere ondernemers en politici, onder wie ex-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva. Ook Antonio Palocci, voormalig minister van Financiën, werd veroordeeld tot twaalf jaar cel voor corruptie.

Op 1 januari trad de extreem-rechtse Jair Bolsonaro aan als nieuwe president van Brazilië. Hij beloofde corruptie hard aan te pakken. Niettemin zijn zijn naasten, onder wie zijn zoon, verwikkeld in een corruptieschandaal.