EVP schorst partij van Hongaarse premier Orbán

Europese christen-democraten Orbáns Fidesz-partij mag niet meer meevergaderen. Een ‘Raad van Wijzen’ zal de komende tijd onderzoek doen in Hongarije.

Viktor Orbán, woensdag in Brussel.
Viktor Orbán, woensdag in Brussel. Foto AP/Francisco Seco

Geschorst. De Europese Volkspartij van christen-democraten (EVP) zette woensdag, na een tumultueuze stemming in Brussel, hun partijgenoot de Hongaarse premier Viktor Orbán op de strafbank. Al sinds 2010 kijkt de EVP beschaamd toe hoe ‘familielid’ Orbán en zijn partij Fidesz in Hongarije gestaag de democratie en rechtsstaat uithollen. Woensdag durfde de EVP het eindelijk aan om, in navolging van het Europees parlement (EP) dat eerder al tot een strafprocedure opriep, Orbán voor onbepaalde tijd buitenspel te zetten.

Het is „te weinig, te laat”, zeggen critici als GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini, die namens het EP een half jaar geleden de aanval op Orbán opende. Even goed is het een historisch besluit, zeker voor machtspartij EVP, de grootste in het EP, dat op het partijbureau altijd als eerste de rekenmachine hanteert: een partijtje eruit betekent zetel- en machtsverlies.

Met 190 tegen 3 stemde een overgrote meerderheid vóór de schorsing. Fidesz heeft nu geen stem meer in de EVP en is niet welkom op EVP-vergaderingen. „Je bent dan een soort lepralijder”, zegt de Vlaamse christen-democraat Ivo Belet. Orbán moet ook zijn besluit herzien over de in Boedapest gevestigde Central European University, opgericht door filantroop George Soros, tegen wie Orbán een openlijke haatcampagne voert.

Orbán accepteert dat de komende maanden een ‘Raad van Wijzen’, onder wie voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy, een onderzoek start in zijn land.

In eigen land kan Fidesz op een kwart van de kiezers rekenen. Orbán rekent op blijvende steun daar en kroop woensdagavond in Brussel meteen in de slachtofferrol. „Ik verdedig de christelijke waarden.” Hij haalde fel uit naar zijn zusterpartijen, waaronder het CDA. „Wil de EVP dan naar links opschuiven?” Orbáns vraag klonk als een waarschuwing aan EVP-fractieleider Manfred Weber. Volgens Orbán dreigt de EVP bij de Europese verkiezingen in mei te worden gestraft door rechtse kiezers die Orbán vanwege zijn antimigratie-politiek juist bewonderen.

Over de toenemende corruptie met EU-subsidies, waarvan de entourage rond Orbán wordt verdacht, zei Orbán tijdens de persconferentie: „In mijn land is geen corruptie.” Ook onder Hongaarse journalisten klonk luid hoongelach.