‘Echtgenoot uit de hel’ vs. ‘narcistische president’

Een vermakelijke Twitterrel is ontstaan tussen @realDonaldTrump en de man van zijn adviseur, schrijft Bas Blokker.

President Trump voert een twitteroorlog met de man van zijn adviseur, Kellyanne Conway. JOSHUA ROBERTS
President Trump voert een twitteroorlog met de man van zijn adviseur, Kellyanne Conway. JOSHUA ROBERTS

Het meest besproken Amerikaanse echtpaar van deze week zijn niet de Kardashians, ook niet de Trumps of de Kushners. Het meest besproken echtpaar heet Conway, George en Kellyanne Conway. En omdat president Trump zich deze week, niet voor het eerst, met hun huwelijk bemoeide – op Twitter, altijd op Twitter – schrijft en spreekt de Amerikaanse pers nu al dagen over de Conways.

„Hij is een totale LOSER en een husband from hell”, schreef de president woensdag over George.

Wat had George gedaan? George had zondag naar de weekendtweets van de president gekeken, met name een sneer aan het adres van de vorig jaar overleden senator McCain, en geconcludeerd: „Zijn toestand gaat achteruit.” Meer niet. Iedereen wist over wie het ging. Trump ook.

Nu krijgt @realDonaldTrump (59 miljoen volgers) op elke tweet tienduizenden reacties. Sommige positief (#MAGA), maar meestal negatief. Waarom verwaardigt Trump zich een furieuze tweet aan George Conway te wijden? Omdat George de man van Kellyanne is en Kellyanne een trouwe bondgenoot van de president is. Sterker, zij is een van de zeldzame overlevers van de regering-Trump. Tientallen mensen zijn al de laan uitgestuurd, soms na enkele dagen (perschef Scaramucci), vaak begeleid door schampere tweets. Conway zit er nog altijd. Met haar echtgenoot uit de hel.

George Conway is advocaat en conservatief. In de nacht van 8 op 9 november 2016 huilde hij nog van blijdschap omdat Trump de verkiezingen had gewonnen. „Nu huil ik om iets anders”, mompelde hij in augustus vorig jaar, toen een verslaggever van The Washington Post in huize Conway was voor een reportage. De verslaggever bracht enkele dagen bij het echtpaar door – meestal bij de een óf de ander, zelden bij allebei tegelijk.

Hij ging met de pezige Kellyanne wandelen in Glover Park, Washington. „Ik denk dat een stemmetje in zijn hoofd zegt dat ik Donald Trump boven hem heb verkozen”, zei Kellyanne. „Belachelijk. Het een is mijn werk, het ander mijn huwelijk.”

Hij ging met de vlezige George wandelen op het strand bij hun zomerhuisje in New Jersey. „Als de president gewoon middelmatig was geweest of zelfs slecht, zou ik er niks van hebben gezegd. Dit is anders.”

In die tijd, nog geen jaar geleden, had George 90.000 volgers op Twitter. Duizenden tweets en replies later (waarvan heel veel over Trump – zij noemt ze „respectloos”) staat de teller op 445.000. „Trumpologen in Washington hebben een theorie”, schreef de verslaggever in The Washington Post. „Dat het allemaal een toneelstukje is. Dat dit de manier is waarop de Conways zowel bij Trumps Witte Huis kunnen blijven horen als bij het Trump-hatende establishment in de hoofdstad.”