DNB: Triodos moet meer doen tegen witwassen

Triodos schrijft in zijn jaarverslag een voorzichtige tik op de vingers te hebben gekregen van toezichthouder DNB. Er hebben zich geen concrete incidenten voorgedaan.

Triodos heeft een 'aanwijzing' gekregen van toezichthouder DNB.
Triodos heeft een 'aanwijzing' gekregen van toezichthouder DNB. Foto Freek van den Bergh/ANP

Triodos Bank moet van de Nederlandsche Bank (DNB) meer doen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Dat heeft Triodos donderdag in zijn jaarverslag bekendgemaakt.

De bank heeft een zogeheten ‘aanwijzing’ gekregen van DNB. Dit is de laagste sanctie die de toezichthouder op kan leggen en moet gezien worden als een soort lichte waarschuwing. Het betekent niet dat er al iets is voorgevallen. Wel moet de bank maatregelen nemen om, naar eigen zeggen, “zijn klantonderzoek en het monitoren van transacties van klanten te verbeteren”. Klanten zullen dus beter in de gaten gehouden worden.

De bank schrijft te verwachten “de tekortkomingen te verhelpen en te voldoen aan de eisen zoals geformuleerd door de toezichthouder”. De bank heeft met DNB afgesproken om nog dit jaar aan de eisen te voldoen.

Lees ook: De witwasjagers van ING: geen ervaring, geen financiële achtergrond

Risicodirecteur

Triodos Bank heeft besloten vanwege de groei van het bedrijf en toegenomen regelgeving een risicodirecteur aan te stellen. Die beslissing was al genomen voor de aanwijzing van DNB kwam, zegt een woordvoerder, “maar dit bevestigt wel dat we een goede keuze hebben gemaakt”.

Sinds 2014 greep de toezichthouder al bijna twintig keer in bij banken wegens slechte naleving van de antiwitwaswetten. ING schikte in 2018 ING voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met justitie. In februari kreeg Rabobank een boete van ruim 1 miljoen euro opgelegd vanwege gebrekkig toezicht op het klantenbestand.