In beeld

De ‘absurdistisch’ slechte kolfruimtes van 23 Nederlandse vrouwen

Kolven op werk Nadat fotografe Floor Fortunati (1985) een kind kreeg kwam ze erachter dat in haar omgeving vrijwel niemand op werk een echt goede kolfruimte tot haar beschikking had. Na een zoektocht vond de fotografe 23 vrouwen die zich wilden laten fotograferen in de soms absurdistische ruimte die ze gebruiken om hun moedermelk af te pompen. Met de serie Melk in de meterkast – die overigens niet in scène is gezet - hoopt Fortunati een discussie op gang te brengen; veel werkgevers zitten niet te wachten op een kolvende werknemer en ook zijn collega’s niet altijd begripvol, aldus de fotografe.
Josje heeft vijf maanden in deze schoonmaakkast gekolfd. Het ruikt er naar schimmel en natte dweil. Gelukkig kan ze nu in een leegstaande kamer in een aangrenzend gebouw kolven. Hoewel daar ook nog steeds geen water, of koelkast is.
Floor Fortunati
Ariane is freelance theater producent. Ze werkt overal en kolft overal. Omdat ze in de winter bezig is met een openluchtvoorstelling in een park, werkt en kolft ze in naastgelegen manege. Vandaag met toeschouwer.
Floor Fortunati
Jurist Arista tussen de archiefkasten in een opslagkamertje in het centrum van Den Haag. Geen water, geen koelkast, wel lekker warm. De stoel zit heerlijk, alleen stroomt de melk steeds terug als ze onderuitgezakt zit. Op het puntje van de stoel kolft ze dus voor haar zoontje van vier maanden.
Floor Fortunati
Marjolijn kolft in haar eigen kantoor, met de gordijnen dicht. Meestal zet ze een stoel voor de deur. Er is een kolfruimte op zolder, maar die is erg koud en toen er verbouwd werd en ze er 2 dagen niet kon zitten, besloot ze in haar eigen kamer te kolven en dat bevalt goed, bovendien kan ze dan lekker doorwerken.
Floor Fortunati
Vlakbij Arnhem kolft Paulien in het magazijn van een juwelier. Binnenkort zijn er negen maanden voorbij en vervalt haar kolfrecht, maar haar baas vindt het geen probleem als ze door blijft kolven. Ondanks dat er af en toe collega’s binnen komen lopen is Paulien heel tevreden over de ruimte.
Floor Fortunati
Hester is freelance gebarentolk en tolkt vaak voor vaste klanten. Zo ook voor een meisje op een middelbare school. Als freelancer heb je weinig rechten en moet je een beetje flexibel zijn. Deze school heeft Hester aangeboden om in de hoek van een lokaal te gaan zitten. Daar konden dan wel leerlingen naar binnen lopen. Ze kolft liever in het gehandicaptentoilet, die deur kan tenminste op slot.
Floor Fortunati
Aga kolft al veertien maanden in de IT-kamer en vindt dat eigenlijk prima. Het is rustig en de deur kan op slot. Ze mag van haar werkgever nog steeds kolven ondanks dat haar kolfrecht al vijf maanden is verstreken.
Floor Fortunati
Anne werkt in een zorgcentrum in Den Bosch en kolft in een opslagruimte. Er is wel een 'echte' kolfruimte beschikbaar, maar deze opslagruimte vindt ze handiger, omdat ze er zelf een sleutel van heeft en dus niet steeds de sleutel van de kolfkamer hoeft te vragen. Het enige nadeel is dat ze last heeft van haar rug, omdat er geen goede stoel is.
Floor Fortunati
Deze dame kolft tussen de postzakken voor haar zoontje van zes maanden. Normaal heeft ze een goede kolfruimte, maar door verbouwingen moet ze het nu even hier mee doen. De deur kan op slot, maar ze moet wel tegen het raam aan geplakt zitten, omdat dat de enige plek is met een stopcontact. Gelukkig zit ze op de vierde verdieping.
Floor Fortunati
Deze dame is trainee in Amsterdam en kolft in een speciale kolfkamer, die ook dienst doet als rust-en gebedsruimte. Het kan wel eens druk zijn. Dat is eigenlijk het enige nadeel, ze moet vaak wachten als ze wil kolven.
Floor Fortunati