College Amsterdam wil vastgoed Slotervaartziekenhuis onteigenen

Door deze uitzonderlijke stap wil de gemeente voorkomen dat een commerciële partij het vastgoed overneemt en de zorgfuncties in de buurt verdwijnen.

Al maanden voeren de gemeente en curatoren van de in oktober failliet verklaarde zorginstelling gesprekken over een eventuele overname en doorstart.
Al maanden voeren de gemeente en curatoren van de in oktober failliet verklaarde zorginstelling gesprekken over een eventuele overname en doorstart. Foto Olivier Middendorp

Het stadsbestuur van Amsterdam wil door middel van onteigening het vastgoed van het in oktober failliet verklaarde Slotervaartziekenhuis in handen krijgen. Om daar voor te zorgen gaat het college van burgemeester en wethouders een procedure starten om het recht van erfpacht te beëindigen. Het college neemt de stap “in dit zeer uitzonderlijke geval” om “redenen van algemeen belang”, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling, GroenLinks) donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Bij beëindiging van het erfpacht komen de grond en het gebouw van het Slotervaartziekenhuis in handen van de gemeente. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren. Het zou de eerste keer zijn dat de gemeente het recht van erfpacht beëindigt, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen persbureau ANP.

In een persbericht schrijven de curatoren dat ze de gemeente Amsterdam aansprakelijk zullen stellen voor het bedrag dat de schuldeisers mislopen als het vastgoed daadwerkelijk onteigend wordt. De opbrengst zal volgens hen lager uitvallen dan bij wanneer alle schuldeisers middels een zogenoemd crediteurenakkoord betaald worden.

De huidige eigenaar wordt dan schadeloos gesteld op basis van de Onteigeningswet. De zorginstelling was sinds 2013 in handen van de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter.

De inboedel van het failliete Slotervaartziekenhuis staat te koop. Iemand nog een operatiekamer nodig?

“Moeizame gesprekken”

Al maanden voeren de gemeente en curatoren van de zorginstelling gesprekken over een eventuele overname en doorstart. De gemeente wil dat er weer een zorginstelling in het gebouw komt te zitten. Maar volgens onder meer Het Parool hebben de oud-eigenaren en grootaandeelhouders Loek Winter en Willem de Boer andere plannen. Met een lening van 45 miljoen euro bij vastgoedonderneming Zadelhoff kunnen de oud-eigenaren de openstaande vorderingen aflossen en wordt het faillissement beëindigd. Daarna zouden ze het gebouw willen verhuren aan klinieken en er woningen vestigen voor medisch personeel.

Het college liet in november al het stadsbestuur een eerste recht op overname vastleggen. De curatoren moesten het Slotervaart eerst te koop aanbieden aan de gemeente. Maar volgens Doornick verlopen de gesprekken met de curator “moeizaam” omdat deze naar een “maximale opbrengst van het vastgoed” streeft. Om te voorkomen dat een commerciële partij het MC Slotervaart overneemt, wil het college de zorginstelling dus volledig onteigenen.