Briljant aan het ontbijt met deze toast

Janneke kookt Een recept voor iedereen die de ontbijtroutine beu is.

Foto Merlijn Doomernik

Bent u uw eigen, brave ontbijtroutine soms ook zo beu? Elke ochtend weer diezelfde boterham/cracker/pap/muesli/smoothie? Raar eigenlijk, hoe we meestal wél ons best doen om een beetje variatie te brengen in onze lunches en er al helemaal niet aan zouden moeten denken om elke avond precies hetzelfde te eten, maar voor de eerste maaltijd van de dag zo’n beperkt repertoire hebben. Natuurlijk, sleur is hartstikke functioneel en vaak ook best fijn. Maar toch, waarom zo eentonig?

Ik kan slechts voor mezelf spreken, maar mij ontbreekt het vlak na het opstaan vooral aan denkkracht. Of misschien moet ik schrijven: denkwil. Ik wíl als ik net mijn ogen open heb helemaal niet nadenken over vijfentwintig verschillende ontbijtopties. Ik wil gewoon mijn maag vullen met iets vertrouwds en een beetje rustig opstarten. Oscar Wilde beweerde dat alleen saaie mensen briljant zijn aan het ontbijt. Ik troost mezelf met het idee dat ook alleen saaie mensen briljant zijn ín het ontbijt.

Niettemin ben ik van mening dat sleur af en toe doorbroken dient te worden, en dus wil ik in het weekeinde nog weleens wat nieuws uitproberen. Zo werd ik tot onderstaand gerechtje geïnspireerd door de Italiaans-Britse kok Giorgio Locatelli. In een concurrerende zaterdagkrant vertelde hij een keer over zijn favoriete ontbijt, iets dat hij had opgepikt in Mexico: een stuk avocado belegd met gebakken tomatillo, een gebakken eitje en geraspte rauwe cacaobonen.

Klinkt goed, nietwaar? Ik wilde het toen ik het las althans direct proeven. Maar waar haalde ik zo snel tomatillo’s, boomtomaten, vandaan? En rauwe cacaobonen? En moest er niet een stukje toast onder, voor het contrast met al die zacht- en molligheid? Nu ja, het komt erop neer dat ik nog steeds het origineel niet heb geproefd, maar wel verslingerd ben geraakt aan de toast met geprakte avocado, gebakken tomaatjes, koffie en chocola die ik die ochtend freestylede.

Het klinkt misschien als een volkomen geschift recept, maar het plan was om de sleur te doorbreken, dus probeer het toch maar eens. Die koffie en chocola zorgen samen met de tomaatjes voor een explosie aan umami. Zelf vind ik dat gebakken ei erbij niet eens meer nodig. Ik eet de toast meestal zonder, maar vanzelf, het mág wel.

Avocadotoast met tomaatjes, koffie en chocolade

(voor 1 à 2 personen)

1 rijpe avocado; een kneepje limoensap; een snuf gemalen komijn; een snuf pul biber (milde Turkse chilivlokken); 2 sneden van uw favoriete brood; olijfolie; 10 - 12 kerstomaatjes, gehalveerd; 1 kopje (40 - 50 ml) sterke espresso; een klein stukje chocolade met 90% cacao.

Halveer de avocado, schep het vruchtvlees uit de schil en prak het grof met een vork. Maak op smaak met een kneepje limoensap, een snuf komijn, pul biber en zout – meng dit alles zo behoedzaam mogelijk door de avocado, zodat het geen gladde puree wordt.

Rooster het brood in een broodrooster of op een grillpan. Verdeel de geprakte avocado over de sneetjes toast.

Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan op hoog vuur en bak hierin de gehalveerde tomaatjes tot ze beginnen te blakeren. Schenk er de espresso over, bestrooi met wat zout en peper en laat nog een half minuutje op het vuur staan – niet te lang, want dan wordt de koffie onaangenaam bitter.

Verdeel de warme tomaatjes inclusief hun vocht over de avocadotoast. Rasp er met behulp van een fijne rasp een heel klein beetje chocolade over. Val meteen aan.