Brieven

Brieven

Foto ANP

Sinds enige tijd is het een waardevolle gewoonte van verschillende zichzelf respecterende media om uitspraken van politici te checken op feitelijkheid. Belangrijk, want steeds vaker wordt aperte nonsens uitgekraamd om een frame te creëren rond een onderwerp. Zo werden ook tijdens het verkiezingsdebat uitspraken van politici door NRC driftig op feiten gecheckt. Wilders, nooit te beroerd om met een feitenvrij meninkje de gemoederen op te zwepen, gleed een paar keer onderuit, maar had ook een goed uitgekozen troefkaart voor het klimaatdebatje met Jetten in zijn achterzak. In China is er in één week meer CO2-uitstoot dan in Nederland in een jaar. NRC beoordeelt de stelling als waar. Fijn voor Wilders. Alleen het zegt niks. Of misschien toch, maar dan niet wat Wilders wil zeggen.

China blijkt volgens de check van NRC 54,5 keer zo veel CO2 uit te stoten als Nederland. Dat is niet zo vreemd toch? China heeft 81 keer zo veel inwoners als Nederland en is in oppervlakte 229 keer zo groot. Per hoofd van de bevolking stoot Nederland dus flink wat meer CO2 uit dan China en per vierkante kilometer exorbitant veel meer. Dus er mag nog wel een tandje bij meneer Wilders. Feiten checken alleen is niet genoeg. We hebben daarbij dringend behoefte aan context. Dus blijf checken, maar vergeet de context niet!