Brieven

Brieven 21/3/2019

Racisme

Wanneer zegt Rutte het?

Dat de verkiezingscampagne maandag – twee dagen voor stembusgang – werd stilgelegd en dat debatten werden afgelast, voelt voor mij als een onjuiste, overtrokken beslissing. Wat dat betreft steun ik Forum voor Democratie. Maar wát leider Baudet op de campagneavond zei kan volstrekt niet door de beugel. Hij koppelde de schietpartij (door een man van Turkse afkomst) aan het volgens hem foute immigratiebeleid. Dat lijkt me openlijk racisme. Alsof een geboren Nederlander niet ‘volkomen gestoord’ of aanhanger van gewelddadige interpretatie van de islam kan worden of zijn. Kan premier Rutte eens de moed opbrengen, hardop te zeggen, dat zulke uitspraken niet kunnen? De Nieuw-Zeelandse premier verwoordde het sterk, vorige week: „They are us”, zei ze, sprekend over moslimimmigranten.

Politiek

Doe niet zo denigrerend

Politici die nu aan de coalitie deelnemen gebruiken ieder cameramoment om de oppositie te verwijten aan de zijlijn te staan. Die zijlijn is dan in hun ogen de stemmentrekkende metafoor van niks doen, lanterfanten en geen verantwoordelijkheid (durven) nemen. ‘De beste stuurlui staan aan wal’. Maar gaat dat wel op? Je zou ook kunnen zeggen dat je vanaf de zijlijn het hele speelveld in één oogopslag kunt zien. Anders zouden grensrechters feitelijk niets meer zijn dan ‘zijlijners’, maar die staan daar natuurlijk niet zomaar. Zij moeten in de gaten houden of het spel wel volgens de regels gespeeld wordt en dat de spelers óp het veld (de coalitiepartijen) niet uit de bocht vliegen, en hen in andere gevallen terug fluiten. Maar uiteindelijk bepaalt de scheidsrechter (het volk) of ze mogen blijven spelen of een tijdje op de bank moeten om te leren hoe het spel eruitziet vanuit deze mooie positie, om daarna nooit meer te klagen over die leerzame zijlijn.

Brexit

Meten met drie maten

Het gezonde verstand zegt wat Lagerhuisvoorzitter John Bercow met een beroep op een regel uit 1604 heeft bepaald: de Brexitdeal van May mag niet nóg een keer aan de Commons worden voorgelegd in de hoop dat de murw geslagen leden toch hun toestemming geven. Conservatieve Brexiteers tonen zich verontwaardigd, maar roepen steeds wel dat de politiek ‘has to deliver’ waarvoor het Britse volk in juni 2016 zich heeft uitgesproken. Nota bene in wat niet meer dan een raadgevend referendum was. Als zij Mays wetsvoorstel zelfs een dérde kans willen geven, moeten zij zeker het Britse volk in de gelegenheid stellen zich opnieuw in een tweede referendum uit te spreken.

Feestdagen

Laat ons vieren

Op 21 maart laten we de lente beginnen. Maar dit jaar is er meer te vieren. Het joodse Poerim, Holi–Phagwa voor hindoes én het Perzische Nieuwjaar. Geen Nederlander heeft echter vrij. De enige officiële religieuze feestdagen zijn voorbehouden aan christenen, een krimpende en verdeelde minderheid, door het CBS in 2017 geschat op 39 procent van de bevolking. Binnenkort krijgen we hun Eerste en Tweede Paasdag. De vrijdag daarvoor is weliswaar niet iedereen vrij, een officiële feestdag is het wel degelijk. Al jaren schrijdt de ontkerstening onverbiddelijk voort, maar kennelijk slaagt de demografische minderheid van christenen erin haar traditionele machtspositie te behouden. Onze nationale overheid is dol op het instellen van commissies die zich over moeilijke dossiers buigen. Negeer de blokkeerchristenen en stel een Commissie Nationale Feestdagen in.

Correcties/aanvullingen

Dividendbelasting

In de column Is de AOW-leeftijd een politieke draai waard? (19/3, p. E2) staat dat de werkgevers voor dividendbelasting waren. Ze waren voor afschaffing van die belasting.

Paul Shapiro

In het interview met Paul Shapiro (De planeet kan niet wachten, maar het gaat nog lang duren, 20/3, p. C10) staat dat Shapiro verbonden is aan de The Humane Society of the United States. Dit is niet langer juist: Shapiro vertrok er in 2018.