Anti-terrorisme

In Nieuw-Zeeland komt week na ‘Christchurch’ verbod op alle (semi-)automatische wapens

Nieuw-Zeeland gaat alle automatische en semi-automatische aanvalswapens verbieden naar aanleiding van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, vorige week. Dat heeft premier Jacinda Ardern donderdag verklaard. Strenge nieuwe wapenwetgeving zal naar verwachting 11 april van kracht worden, aldus Ardern. Ook onderdelen om geweren automatisch of semi-automatisch te maken worden verboden, evenals magazijnen voor munitie met grote capaciteit. Eigenaars van de betrokken wapens worden opgeroepen ze binnen twee dagen te melden bij de overheid, en ze vervolgens over te dragen. Er komt een opkoopprogramma voor de verboden wapens dat tussen de 60 tot 120 miljoen euro gaat kosten. Bij de aanslagen op de moskeeën in Christchurch kwamen vrijdag vijftig mensen om het leven. De 28-jarige schutter was gewapend met semi-automatische vuurwapens, waaronder een AR-15. Hij had zijn wapens legaal gekocht en het vermogen ervan versterkt met speciale magazijnen. „Op 15 maart is onze geschiedenis voor altijd veranderd”, zei premier Ardern. „Nu zullen onze wetten ook veranderen.” (Reuters)