Amsterdams metrostation dicht na plofkraak pinautomaat

Plafondplaten kwamen los en een deel van de gevel werd weggeblazen. Metrostation Ganzenhoef in Zuidoost kan in ieder geval de komende uren niet gebruikt worden.

Brokstukken van de pui zijn tientallen meters weggeslingerd.
Brokstukken van de pui zijn tientallen meters weggeslingerd. Foto Olim Bajmat/ANP

Metrostation Ganzenhoef in Amsterdam-Zuidoost is in de nacht van woensdag op donderdag zwaarbeschadigd geraakt na een plofkraak op een pinautomaat. Dat meldt de hoofdstedelijke politie. Door de ontploffing kan het metrostation in ieder geval de komende uren niet gebruikt worden. De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoeken het gebouw nu op achtergebleven explosieven, meldt de NOS.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Op de Elsrijkdreef heeft zojuist een plofkraak plaatsgevonden bij het metrostation Ganzenhoef. Twee verdachten zijn op een scooter gevlucht richting Diemen. Door de knal is het metrostation dusdanig beschadigd dat deze voor nu is afgezet. Meer info in de volgende tweet.

De plofkraak werd rond 03.30 uur ‘s nachts gepleegd, waarna omwonenden al snel melding maakten van de harde knal. Plafondplaten kwamen los in het station, ramen sprongen en een deel van de façade werd weggeblazen. Twee verdachten reden weg op een scooter in de richting van Diemen.

Het is nog niet duidelijk of de daders iets buit hebben gemaakt. De politie is nog naar hen op zoek. Metrolijn 53 richting Zuidoost rijdt voorlopig niet verder dan station Diemen-Zuid. Tussen Diemen-Zuid en eindhalte Gaasperplas rijden pendelbussen.