Aantal ‘inklimmers’ Rotterdamse haven flink gestegen

Een grote meerderheid van de ‘inklimmers’ heeft de Albanese nationaliteit. In 2018 waren dat er 897, het jaar ervoor 771.

Met CO2-meters kan eenvoudig worden vastgesteld of er mensen in het laadruim zijn.
Met CO2-meters kan eenvoudig worden vastgesteld of er mensen in het laadruim zijn. Foto Jerry Lampen/ANP

De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben vorig jaar 1.371 zogenaamde ‘inklimmers’ aangehouden in de Rotterdamse haven. Een jaar eerder haalden ze 944 mensen uit trailers, containers of laadbakken die illegaal naar het Verenigd Koninkrijk wilden reizen. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) in een brief aan de gemeenteraad.

Een grote meerderheid van de ‘inklimmers’ heeft de Albanese nationaliteit. In 2018 waren dat er 897, het jaar ervoor 771. Aboutaleb verklaart de stijging door het “stijgend aantal migranten dat de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wil maken” en “door de extra maatregelen die in de loop van de jaren zijn genomen door de overheid en het bedrijfsleven”. Die maatregelen leidden volgens Aboutaleb tot een hogere pakkans. Welke maatregelen er precies zijn genomen, kon een woordvoerder niet direct toelichten.

Steekproefsgewijs

De vrachtwagens worden steekproefsgewijs gecontroleerd, schreef NRC in 2016. Het laadruim van een vrachtwagen hoeft niet open: met CO2-meters kan eenvoudig worden vastgesteld of er mensen in het laadruim zijn. Ook ruiken honden van buitenaf of er mensen in de laadbakken zitten.

Sinds 2010 mogen Albanezen vrij rondreizen in West-Europa, voor het Verenigd Koninkrijk is wel een visum nodig. Dat visum kunnen alleen zakenmensen en studenten krijgen, dus proberen de Albanezen de oversteek illegaal te maken. Eenmaal in het VK werken veel Albanezen zonder geldige verblijfspapieren.

Lees ook: Vechten tegen een Albanese droom