Langer WW voor werkloze uit ander EU-land

Sociale veiligheid EU-burgers die in een ander EU-land werkloos worden, krijgen na een maand recht op een uitkering.

Europese werknemers die werken in een andere EU-lidstaat krijgen straks na een maand recht op een werkloosheidsuitkering. Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en EU-lidstaten dinsdag in Brussel overeengekomen.

Ook kunnen werknemers straks niet drie, maar minimaal zes maanden uitkering opeisen en meenemen naar hun thuisland als ze hun baan verliezen. De afspraken vallen binnen een breder pakket aan sociale hervormingen in Europa.

Europees Commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) noemt het een „belangrijke stap voor de sociale veiligheid van onze mobiele burgers en werknemers”. Het akkoord moet nog wel formeel worden goedgekeurd door lidstaten en Europees Parlement.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) uitte vrijdag al zorgen over de Europese plannen. Hij vreest onder meer dat Nederland niet „voldoende grip” krijgt om Europese werklozen die een uitkering krijgen weer aan het werk te krijgen. Ook is Koolmees bang dat het straks moeilijk te controleren is of ontvangers van de werkloosheidsuitkering (WW) wel actief aan het solliciteren zijn, wat verplicht is in Nederland. „We vinden het belangrijk dat mensen weer geprikkeld worden om een baan te vinden. Ik hoop dat het plan fors wordt aangepast.” Zijn ministerie zegt het onverwacht snel bereikte compromis nog niet te hebben bestudeerd.

Ondermijning stelsel

In Nederland hebben werklozen na 26 gewerkte weken recht op een uitkering. België, waar werknemers na drie maanden recht hebben op een uitkering, was eerder net als Nederland en Duitsland fel gekant tegen de geplande hervormingen. Minister Kris Peeters (Werk en Sociale Zaken) liet dinsdag via Twitter weten de overeenkomst niet te steunen. „Verlaging van termijn waarop EU-burgers van werkloosheidsuitkering kunnen genieten in andere lidstaat, steun ik niet. Heb mij op Europese Raad van ministers van werk vrijdag samen met collega’s uit oa Duitsland en Nederland nog verzet. België zal verordening niet steunen.”

De Nederlandse vakbond CNV is kritisch over het plan om de werkloosheidsuitkering (WW) naar het thuisland te verlengen naar zes maanden. „Dankzij deze deal vieren buitenlandse werknemers vakantie op kosten van Nederlandse werknemers. De bedoeling van de WW is dat je nog inkomen hebt terwijl je op zoek bent naar ander werk”, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. „Hier betalen werknemers geen WW-premie voor. Een ondermijning van ons sociale stelsel.” (NRC)

Correctie (22 maart 2019): In dit bericht werd eerder gesuggereerd dat arbeidsmigranten in de nieuwe EU-verordening sneller recht krijgen op een werkloosheidsuitkering. Dat is niet het geval. Ze krijgen straks onder voorwaarden na een maand recht op de WW, nu is dat na een dag.