Voor PvdA voelt klein verlies als herstel

Eén zetel verlies is voor de PvdA minder dan verwacht. Daarom vieren veel sociaal-democraten de uitslag als overwinning.

Nee, PvdA-leider Lodewijk Asscher gaat geen polonaise lopen en ook niet dansen. Maar dat tientallen jonge PvdA’ers dat wél doen in het Haagse Paardcafé, „kan ik heel goed begrijpen”. De PvdA verloor een zetel in de Eerste Kamer, houdt er zeven over, maar viert de uitslag woensdagavond als een overwinning. Asscher, speechend voor joelende partijgenoten: „We hebben een zetel verloren, maar vertrouwen gewonnen”.

Voor Kamerlid Lilianne Ploumen „valt de uitslag niet een beetje mee, maar enorm”. Aan het begin van de avond verwachtte ze, net als veel andere PvdA’ers, nog „ongeveer vijf zetels”.

De opluchting bij de PvdA woensdagavond zegt veel over de nieuwe realiteit waar de partij sinds de historische verkiezingsnederlaag in 2017 (29 zetels in de Tweede Kamer minder) in leeft. Want overwinningsgevoel of niet: nog nooit waren de sociaal-democraten zo klein in de senaat. Vier jaar terug was de terugval van veertien naar acht zetels een enorme dreun en voor veel PvdA’ers een teken dat kiezers het vertrouwen in de partij verloren. Maar voor PvdA’ers is de nederlaag van twee jaar terug het referentiepunt. Dus roept een jong partijlid in het café: „We hebben gewonnen!”

Aan de muur van het Paardcafé hangen oude posters van de SDAP, een voorloper van de PvdA. Op één ervan staat een serieus kijkende arbeider met daarboven de tekst: „Uit het donker naar het licht.”