Reportage

‘Wij gaan helemaal voor Baudet, wij gaan voor goud’

Reportage verkiezingsdag In Volendam stemmen vandaag relatief veel kiezers op Forum voor Democratie. De VVD heeft bij hen afgedaan. Baudets weerstand tegen de klimaatplannen van het kabinet krijgt waardering. “Nederland is een stipje op de wereldkaart. Sodemieter op.”

Stembureau 14 in basisschool Blokwhere in Volendam. In dit stemlokaal stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 opvallend veel mensen op Baudet: een op de zeven kiezers. Ook bij deze verkiezingen lijkt Forum hier veel stemmen te krijgen.
Stembureau 14 in basisschool Blokwhere in Volendam. In dit stemlokaal stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 opvallend veel mensen op Baudet: een op de zeven kiezers. Ook bij deze verkiezingen lijkt Forum hier veel stemmen te krijgen. Foto Rob van Dullemen

De directeur van Volendamse basisschool de Blokwhere loopt met zijn assistente het schoolplein op. Hun namen willen ze niet in de krant. „Privacy.” Mijn hele gezin stemt vandaag op Forum voor Democratie, zegt de assistente. Niet langer op de VVD.

De directeur, hij stemt nu ook Forum, begint over de klimaatplannen. „Nederland is een stipje op de wereldkaart. Sodemieter op.”

De assistente: „We gaan helemaal voor Baudet. We gaan voor goud.”

De directeur, fel: „Rutte zei dat er géén extra geld voor onderwijs meer komt. Dat was de druppel.”

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 haalde nieuwkomer Forum voor Democratie in Volendam veruit de beste uitslag in Nederland – Baudet kreeg hier 6,1 procent van de stemmen. Zonder de stemmen in Volendam had hij zijn twee Kamerzetels niet gehaald, vertelde Baudet vlak erna, in een zaal in het dorp.

In het stemlokaal in de Blokwhere stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 opvallend veel mensen op Baudet: een op de zeven kiezers. En wie je vanmorgen ook vraagt op wie ze hebben gestemd, bijna iedereen zegt: Forum voor Democratie.

De Blokwhere ligt in een nieuwbouwwijk aan de rand van Volendam. De eerste huizen verrezen meer dan tien jaar geleden, er wordt nog steeds gebouwd. Aan de achterkant van de school ligt de Zeedijk, die het water van het Markermeer tegenhoudt.

De jonge mensen die er wonen, zeggen ze hier, identificeren zich meer met Baudet dan met Wilders – al kreeg de PVV hier tijdens de Kamerverkiezingen van 2017 nog wel bijna 26 procent van de stemmen.

‘Baudet als een Fortuyn’

Hij voelt „weerstand” tegen de „vele miljarden die aan het klimaat worden uitgegeven”, zegt een fiscaal ondernemer. Hij stemde altijd VVD, „een partij”, zegt hij, „die een veel te grote ruk naar links heeft gemaakt.”

Volendam is een rechts dorp van ondernemers. „We moeten onze eigen broek ophouden. Dat geld gaan we niet aan anderen geven”, zegt de fiscaal ondernemer. „Niet lullen maar werken”’, zegt John, een 35-jarige ict’er met Adidas-sneakers. De fiscaal ondernemer: „Ik denk dat veel mensen een Fortuyn in Baudet zien.”

„Sommige Volendammers vinden mensen van buiten het dorp eng”, zegt John. Hij zelf woont in een „heel divers flatje”. Hij stemt Forum. Lokale rechtse partijen willen ten minste dat er huizen komen, zegt John. Toen hij 18 was schreef hij zich in voor een huurhuis, pas toen hij 32 jaar was kreeg hij „een duimpje omhoog. Links is bezig met natuur, maar mensen moeten wonen.”

Twee dertigers in spijkerbroek – ze zijn financieel adviseur – stappen op nette leren schoenen het schoolplein op. „Baudet durft te zeggen waar de problemen zitten”, zeggen ze. „Maar op een iets minder felle toon dan Wilders. Zo weet Baudet de „gemiddelde mening van de Volendammer beter te vertegenwoordigen.” „We zijn trouwens hbo-geschoold”, zegt de langste van de twee.

Naschrift (20 maart 2019): In overleg met een van de geïnterviewden zijn enkele identificerende kenmerken uit dit verslag verwijderd.