Trumpblog

Speciaal aanklager Mueller rondt onderzoek inmenging verkiezingen af

Speciaal aanklager Mueller rondt onderzoek inmenging verkiezingen af

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 afgerond. Dat meldt persbureau AP vrijdagavond. Daarmee komt er een einde aan een bijna twee jaar durend onderzoek naar de banden tussen Trumps campagneteam en de president zelf. De onderzoeksresultaten zijn overgedragen aan de minister van Justitie, William Barr. Wat Muellers bevindingen precies zijn, is nog onduidelijk. Volgens Barr wordt daar dit weekend mogelijk meer over bekendgemaakt.

Trump wil erkenning Israëlische soevereiniteit Golanhoogte

Donald Trump zegt dat het na 52 jaar tijd is om de Israëlische soevereiniteit van de Golanhoogte aan de grens met Syrië te erkennen. Volgens de Amerikaanse president is het door Israël bezette gebied van "strategisch" belang voor de veiligheid en "regionale stabiliteit" van het land, schreef Trump donderdag op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump After 52 years it is time for the United States to fully recognize Israel’s Sovereignty over the Golan Heights, which is of critical strategic and security importance to the State of Israel and Regional Stability!

Erkenning van de Golanhoogte is omstreden. Het strategische uitgangspunt werd door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverd, in 1981 werd dit gebied geannexeerd. Deze annexatie is door de internationale gemeenschap niet erkend. Jarenlang voerden VN-soldaten patrouilles uit in dit gebied, door de oorlog in Syrië werden zij terugroepen, sinds augustus 2018 zijn de blauwhelmen weer actief.

Lees ook: Oorlog Syrië drijft druzen in armen Israël

De uitspraak van Trump is tevens een enorme opsteker voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die tijdens de verkiezingscampagne onder vuur ligt vanwege corruptieschandalen. Netanyahu belde donderdagavond met Trump om hem te bedanken. "Je hebt geschiedenis geschreven", zei hij tegen zijn belangrijkste bondgenoot. Netanyahu was van plan om dit onderwerp volgende week tijdens zijn bezoek aan Washington te bespreken met Trump, zegt een Israëlische overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters.

Onderzoek naar plaatsvervangend minister van Defensie om banden met Boeing

De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, een soort ombudsman binnen de Amerikaanse Defensie, gaat onderzoek doen naar de plaatsvervangend minister van Defensie, Patrick Shanahan. Onderzocht zal worden of Shanahan ethische regels heeft gebroken door zijn voormalige werkgever Boeing te begunstigen terwijl hij werkte voor de regering-Trump. Dat meldt Time Magazine.

Lees ook: Dankzij Trump vloog Boeing in de VS nog even door

De juridische waakhond Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) drong een week geleden aan op een dergelijk onderzoek. Volgens de waakhond heeft Shanahan uitspraken gedaan die positief waren voor Boeing en heeft hij concurrenten van de vliegtuigbouwer benadeeld.

Zo zou de plaatsvervangend minister het Pentagon hebben aangespoord meer Boeing-toestellen van het type F-15X aan te kopen. Ook zou hij zich negatief hebben uitgelaten over Boeing-concurrent Lockheed Martin Corp, bouwer van de Joint Strike Fighter.

Shanahan was ruim dertig jaar werkzaam voor vliegtuigbouwer Boeing, maar hij ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling in zijn functie als plaatsvervangend minister van Defensie. Boeing is een belangrijke leverancier van de Amerikaanse krijgsmacht.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuw Trumpblog.

Lees het vorige blog hier terug.