Spanje wil verkoop schilderij Sorolla blokkeren

Beeldende kunst Nabestaanden van de Spaanse schilder Sorolla gaan naar de rechter omdat ze een werk willen verkopen aan het buitenland. Spanje vindt het doek nationaal erfgoed.

‘Fin de Jornada’ (1900) van Joaquín Sorolla
Fin de Jornada’ (1900) van Joaquín Sorolla Foto El País

De achterkleinkinderen van de Spaanse schilder Joaquín Sorolla spannen een rechtszaak aan tegen de regering van Spanje, omdat die hun verboden heeft het schilderij Fin de jornada (1900) aan buitenlandse musea te verkopen. Dat meldt de Spaanse krant El País. Het werk behoort tot het Spaans historisch erfgoed, vindt de overheid. De provincie Madrid heeft daarom in 2018 een aanvraag gedaan voor de erkenning van Fin de jornada als object van culturele waarde dat het land niet uit mag. Volgens Madrid markeert het schilderij „het begin van Sorolla’s beste artistieke periode”.

Wanneer de zaak dient voor het Hooggerechtshof van Madrid is nog niet bekend.

Fin de jornada (Einde van de dag), een zeegezicht met vissersboot, is sinds maandag te zien in The National Gallery in Londen, dat het werk in bruikleen heeft. Volgens El País willen de nabestaanden van Sorolla het werk verkopen voor vijf miljoen euro. Zowel The National Gallery als Musée d’Orsay in Parijs zouden interesse hebben in de aankoop van het werk, aldus de krant. Het lukte de familie niet om binnen Spanje een koper te vinden.

Een groot deel van het oeuvre van Joaquín Sorolla y Bastida (1863-1923) behoort tot het impressionisme. Hij staat bekend om zijn Mediterrane zeegezichten. De laatste tentoonstelling van zijn werk in Londen was in 1908, meldt persbureau Reuters. Zestig werken van de schilder, waaronder Fin de jornada zijn tot 7 juli te bezichtigen in The National Gallery.