‘Groene woontorens’ maken de stadslucht schoon en de bewoner gelukkig

Groene Woontorens Woontorens vol planten en struiken moeten in Utrecht en Eindhoven zorgen voor zuurstof, gelukkige bewoners en biodiversiteit.

Ontwerp van Wonderwoods, de groene woontorens die dit jaar in Utrecht zullen worden gebouwd.
Ontwerp van Wonderwoods, de groene woontorens die dit jaar in Utrecht zullen worden gebouwd. Beeld Wonderwoods Development

Haal de natuur naar de stad. Dat is het idee achter de bouw van ‘groene woontorens’ die binnenkort in Nederlandse steden verrijzen. In Eindhoven is woningcorporatie Trudo onlangs begonnen met de bouw van een ‘verticaal bos’, een zeventig meter hoge toren voor sociale huurwoningen met daarbij 125 bomen en 5.200 planten en struiken.

In Utrecht start later dit jaar de bouw van Wonderwoods, twee torens uitgerust met 360 bomen en 9.640 struiken, natuur die moet bijdragen aan het herstel van de „disbalans” tussen mens en natuur, stelt ontwikkelaar Wonderwoods Development.

De milieuclaims zijn niet van de lucht. De natuur in de torens vangt volgens de bouwers broeikasgassen op, produceert zuurstof, bestrijdt de hittestress in de stad en bevordert de biodiversiteit door het aantrekken van vlinders, bijen, spinnen en vogels. „We hebben gekozen voor inheemse soorten, zodat het is alsof je op een hectare van de Utrechtse Heuvelrug loopt”, zegt landschapsachitect Timo Cents van Arcadis, verantwoordelijk voor het groen in de beide torens, dichtbij de Jaarbeurs.

Minder gestresst

Ook mooi meegenomen: al dat groen maakt bewoners rustiger, minder gestresst, gelukkiger en gezonder in het algemeen. „Wie uitkijkt op groen, voelt zich sneller goed”, aldus Cents. Duurzaamheidsorganisatie Milieu Centraal reageert positief en ziet voordelen: „We zien dat beplanting in een stad inderdaad milieuwinst oplevert in biodiversiteit, het tegengaan van hittestress en een goede vochthuishouding. Deze groene woontorens zijn in die zin een mooi alternatief”, zegt een woordvoerder.

Voorbeeld voor de torens in zowel Eindhoven als Utrecht is de ‘Bosco Verticale’ in Milaan die architect Stefano Boeri vijf jaar geleden bouwde. Deze architect tekent ook de ontwerpen van de toren in Eindhoven en een van de torens in Utrecht.

Nog sterker: „Onze toren wordt een kopie van Milaan”, zegt Jack Hock, projectdirecteur voor Strijp-S, een nieuwe wijk in het centrum van Eindhoven op het voormalige terrein van Philips. „Ik was vijf jaar geleden in Milaan, zag de toren en dacht: beter goed gejat dan slecht bedacht. Vervolgens hebben we architect Boeri benaderd. We willen de urbane omgeving verlevendigen met groen. Vandaar dat er een groene esplanade komt, en de woontoren.” De Eindhovense woontoren biedt ruimte aan 125 sociale huurwoningen.

De ambities van Wonderwoods in Utrecht beperken zich niet tot het verlevendigen van de omgeving. De bouwers willen een bijdrage leveren aan natuurherstel en klimaatbeleid. Er komen vierhonderd woningen (40 procent koop en 60 procent huur), en er is plaats voor ‘gezonde’ horeca en bedrijvigheid, zoals een yoga- en sportschool.

„We willen mensen bewust maken van een gezonde leefstijl. Met dit gebouw kun je die bewustwording toepassen. Je loopt rond in het dakpark, bijvoorbeeld. Zo’n omgeving geeft mensen een duwtje in de goede richting”, zegt Elsemieke Bergema van Wonderwoods, een consortium van G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Het onderhoud aan het groen wordt verricht door ‘flying gardeners’, tuinmannen die abseilend langs de bomen en heesters gaan. De torens zijn naar verwachting over drie jaar klaar.