Schepen varen tegen elkaar aan op de Waal bij Nijmegen

Een vrachtschip en riviercruiseschip botsten om nog onduidelijke reden om 04.00 uur ‘s ochtends op elkaar. Het treinverkeer was er kort door gestremd.

De MS Edelweiss vrijdagochtend voor anker in de waal, na de botsing met het vrachtschip.
De MS Edelweiss vrijdagochtend voor anker in de waal, na de botsing met het vrachtschip. Foto Roland Heitink/ANP

Op de Waal bij Nijmegen zijn woensdagochtend vroeg een vrachtschip en een cruiseschip op elkaar gebotst. Het cruiseschip raakte daardoor een pijler van een spoorbrug. Niemand raakte gewond.

De NS legde aan het begin van de ochtendspits het treinverkeer op de spoorbrug over de Waal preventief stil, zodat spoorbeheerder ProRail de pijler kon controleren. Rond 07.15 uur is het treinverkeer hervat.

Brand

Cruiseschip MS Edelweiss van een Zwitserse rederij botste rond 04.00 uur op het vrachtschip, dat auto’s vervoerde. Doordat het cruiseschip in aanraking kwam met de pijler van de spoorbrug werd in de romp een gat geslagen, waarna brand ontstond. Die is geblust, waarna de 160 cruisepassagiers met een blusboot van de brandweer aan wal zijn gebracht. Ze zijn voorlopig opgevangen in het gemeentehuis van Nijmegen. De bemanning van het cruiseschip kon aan boord blijven.

De MS Edelweiss wordt in de loop van woensdagochtend geborgen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Het vrachtschip ligt iets verderop aan wal, maar kan later op de dag zelf verder varen.

Correctie (20 maart 2019): In een eerdere versie stond dat de aanvaring op donderdag gebeurde. Daar had woensdag moeten staan. Hierboven is dat aangepast.